Τα online δεδομένα συλλέγονται χωρίς τη γνώση των εταιρειών

Ένας πρώην τεχνικός συνεργάτης της CIA είναι το πρόσωπο πίσω από τις διαρροές του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων και του προγράμματος PRISM που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες.

Πρόκειται για τον 29χρονο Edward Snowden ο οποίος ζήτησε να αποκαλυφθεί το όνομά του από την βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία έφερε στο φως το θέμα, μετά τις πληροφορίες που της έδωσε ο Snowden.

Μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρέπεμψαν το θέμα στη δικαιοσύνη ως εγκληματική πράξη και θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες εναντίον του Snowden.

Ο Snowden ανέφερε πως το μέγεθος της παρακολούθησης που εξασκούν οι ΗΠΑ είναι τρομακτικό και σημείωσε πως δε θέλει να ζει σε μία κοινωνία που ακολουθεί αυτές τις πρακτικές και σε έναν κόσμο στον οποίο ό,τι λέει και κάνει καταγράφεται.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο, πως έχουν σημειωθεί αρκετά εγκλήματα από την πλευρά της κυβέρνησης και είναι υποκριτικό να του καταλογίζουν εγκληματικές πράξεις. Για το μέλλον του πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας πως θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή.

Ο Snowden πήγε στο Χονγκ Κονγκ από όπου και έκανε τις αποκαλύψεις, γιατί όπως σημείωσε είναι μια χώρα με παράδοση στην ελευθερία τού λόγου, ενώ αναζήτησε και πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, το οποίο όμως δε μπορεί να εξεταστεί αφού το πρόσωπο που το ζητάει πρέπει να βρίσκεται εντός τής χώρας.

Οι πρώτες αποκαλύψεις έγιναν την Τετάρτη το βράδυ, όταν η Guardian ανέφερε πως δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε τον πάροχο κινητής Verizon να δώσει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) στοιχεία από εκατομμύρια καταγεγραμμένες κλήσεις, τα οποία περιλαμβάνουν τους αριθμούς, τη διάρκεια, την ακριβή ημερομηνία και ώρα που έγιναν, καθώς και τις τοποθεσίες από και προς τις οποίες έγιναν.

Κατόπιν, Washington Post και Guardian αποκάλυψαν την παρακολούθηση της online επικοινωνίας των χρηστών και την απευθείας πρόσβαση της NSA στους servers εννέα κολοσσών, μεταξύ των οποίων οι Apple, Facebook, Google, Microsoft και Yahoo υπό το πρόγραμμα PRISM.

Όλες οι εταιρείες διέψευσαν πως έχουν δώσει απευθείας πρόσβαση στην NSA, και νεότερο ρεπορτάζ τής Washington Post αναφέρει πως έστω και εάν η πρόσβαση στα δεδομένα δεν είναι διαρκής, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Οι εταιρείες έχουν στήσει ασφαλή portals εκτός των server τους στα οποία έχει πρόσβαση η NSA κατά βούληση χωρίς να απευθύνεται στις εταιρείες. Το σχετικό ρεπορτάζ διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τις εταιρείες, οι οποίες αρνούνται πως υπάρχουν τέτοια portals και σχεδόν κάθε ανάμειξή τους με το πρόγραμμα PRISM.

Από την NSA δήλωσαν πως όλες η συλλογή των πληροφοριών μέσω του PRISM έγινε νόμιμα με την έγκριση του σχετικού δικαστηρίου στα πλαίσια του νόμου παρακολούθησης αλλοδαπών. Ο νόμος έχει τις ρίζες του πίσω στην κυβέρνηση Τζωρτζ Μπους και ανανεώθηκε πριν μερικούς μήνες.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα, σε δήλωσή του θέλησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς λέγοντας πως τα προγράμματα παρακολούθησης (κλήσεων και δραστηριότητας στο Internet) είναι μία μέτρια προσβολή της ιδιωτικότητας, αναγκαία για την προστασία των ΗΠΑ από τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Σχετικά άρθρα