Επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη του στήθους μου;

Είμαι 14 χρόνων και θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Δυστυχώς είμαι η μόνη από όλες μου τις φίλες που δεν έχει σχεδόν καθόλου στήθος. Πρόσφατα συζητούσα το θέμα με μία φίλη της μητέρας μου και μου είπε ότι ίσως λόγω της διατροφής μου που από πάντα είναι αρκετά κακή να μην παράγονται αρκετές ορμόνες για να γίνει σωστή ανάπτυξη. Κι όμως είμαι γενικά ανεπτυγμένη για την ηλικία μου(είμαι πολύ ψηλή κι έχω περίοδο από τα 12). H μητέρα μου μου λέει όμως να μην ανησυχώ γιατί όλες οι γυναίκες στην οικογένεια έχουν μεγάλο στήθος και το πιθανότερο είναι ότι θα το κληρονομήσω κι εγώ αυτό. Εγώ όμως ανησυχώ σχετικά με αυτό που είπα για τη διατροφή. Αληθεύει; Και αν όχι υπάρχουν φυσικοί τρόποι να μεγαλώσω το στήθος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα που σας απασχολεί είναι μόνο αισθητικό και δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι η ανάπτυξη του μαστού δεν γίνεται σε όλες τις γυναίκες με τον ίδιο τρόπο και την ίδια χρονική περίοδο. Η ανάπτυξη του μαστού ολοκληρώνεται λίγα χρόνια μετά από την εμφάνιση της πρώτης περιόδου και τελικά μετά από τις εγκυμοσύνες της γυναίκας.

Στην περίπτωση που σας απασχολεί πάρα πολύ η εμφάνιση σας, πρέπει να το συζητήσετε με τους γονείς σας (καθώς είστε ακόμα ανήλικη) και να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό γιατρό που να έχει τη διάθεση να σας βοηθήσει με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.

Θα σας συμβούλευα όμως να μην απογοητεύεστε και να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος σας.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paedriatric-Adolescent Gynaecology

Σχετικά άρθρα