Μελιτζάνες λαδερές με θυμάρι και ντοματένια γιαουρτόσαλτσα

<p style="text-align: justify;">Πλούσιο φαγητό με την πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου: τη μελιτζάνα!</p>
<p style="text-align: justify;">Υλικά</p>
<ul style="text-align: justify;">
<li>
<p>10 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.</p>
</li>
<li>
<p>2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ</p>
</li>
<li>
<p>1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο</p>
</li>
<li>
<p>250 ml ελαιόλαδο</p>
</li>
<li>
<p>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
</li>
</ul>
<p style="text-align: justify;">Για τη γιαουρτοσάλτσα</p>
<ul style="text-align: justify;">
<li>
<p>500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό</p>
</li>
<li>
<p>2 φρέσκες μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη</p>
</li>
<li>
<p>60 ml ελαιόλαδο</p>
</li>
<li>
<p>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
</li>
</ul>
<p style="text-align: justify;"><strong>Διαδικασία</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και να μελώσουν.</p>
<p style="text-align: justify;">Παράλληλα, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για περίπου 1/2 – 1 λεπτό, έως ότου ενωθούν τα υλικά. 4 Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, απλώνουμε από πάνω 1 – 2 κουτ. σούπας από τη γιαουρτοσάλτσα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.</p>
<p style="text-align: justify;"><em>Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου από <span lang="en-US">gastronomos.gr</span></em></p>

Σχετικά άρθρα