O φόβος για το μέλλον thumbnail
Κανένας μας δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο πολλοί από εμάς χάνουν χρόνο ανησυχώντας γι' αυτό. Διαβάζουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την αξιοθρήνητη κατάσταση των ποταμών, των δασών και της θάλασσας.

O φόβος για το μέλλον

Κανένας μας δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο πολλοί από εμάς χάνουν χρόνο ανησυχώντας γι' αυτό. Διαβάζουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την αξιοθρήνητη κατάσταση των ποταμών, των δασών και της θάλασσας. Διαβάζουμε επίσης για τον αποδεκατισμό ορισμένων τύπων ζώων, ενώ ορισμένα είδη έχουν εξαφανιστεί. Η πολιτική αναταραχή σε πολλά σημεία της γης και η φτώχεια κι η μιζέρια των αστέγων και των προσφύγων είναι κοινό θέμα ζήτησης. Δεν υπάρχουν και πολλές αιτίες να χαιρόμαστε!


Είναι θλιβερό να ανοίγει κανείς εφημερίδα στην εποχή μας. Πού θα φτάσει η κατάσταση; Έχουμε μέλλον ή θα καταλήξουμε όλοι στην καταστροφή;


Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τόσο αρνητικοί σχετικά με την κατάσταση στον κόσμο, ώστε αποφάσισαν να μη φέρουν σ' αυτόν παιδιά. Άλλοι φτάνουν στο ακραίο σημείο να περνούν τη ζωή τους με την προετοιμασία ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ, το οποίο θεωρούν ότι επίκειται. Ακραίες περιπτώσεις φυσικά, ωστόσο υπαρκτές. Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται βέβαια μακριά από τα άκρα, ωστόσο έχουν συνείδηση και συχνά ανησυχούν για το τι συμβαίνει γύρω μας και πού θα μας οδηγήσει αυτό στο μέλλον.


[…]


Τα άτομα που τρομοκρατούνται υπερβολικά για το τι επιφυλάσσει το μέλλον του κόσμου, είναι άτομα που υποφέρουν από αγωνία στην προσωπική τους ζωή. Συχνά η απαισιοδοξία που προβάλλουν για το μέλλον προέρχεται από προβλήματα άγχους βασισμένα στο μέλλον τους. Όσο λιγότερο νιώθει ότι ελέγχει τη ζωή του το άτομο, τόσο πιο ανησυχητικό τού φαίνεται το μέλλον. Ο φόβος μέσα του μεταφέρεται σε ό,τι βλέπει έξω: άλλα άτομα γίνονται επίφοβα, επειδή διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ή είναι διαφορετικά, και αρνητικά γεγονότα βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το συναίσθημα της απόγνωσης και της απελπισίας. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι τα αρνητικά προαισθήματα βασίζονται σε γεγονότα – το διαβάσαμε στην εφημερίδα. Αποδεικνύεται ότι το μέλλον είναι ζοφερό! Τα άρθρα αυτά ενισχύουν απλά την κατάθλιψη κι αυτό κάνει το άτομο να βλέπει τη ζωή με ακόμη αρνητικότερο τρόπο.


Πολύς κόσμος διαβάζει τις ανησυχητικές αυτές περιγραφές, αλλά δεν τρομοκρατούνται όλοι. Όλοι αντιμετωπίζουν με εποικοδομητικό τρόπο την αρνητική πληροφορία, αρχίζουν να συμμετέχουν, για παράδειγμα βοηθώντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ανακυκλώνουν χαρτιά και γυαλί, δεν αγοράζουν γούνες και προσφέρουν τη φιλανθρωπία με όποιο τρόπο προτιμούν. Με άλλα λόγια, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τον πλανήτη να έχει μέλλον. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή, υπάρχουν όμως και πάρα πολλά που μπορούμε να βελτιώσουμε.


Απόσπασμα από το βιβλίο «Νικήστε τους φόβους σας» της Vera Peiffer. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X