Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Σε έξαρση η ιλαρά!
Σε έξαρση η ιλαρά!  thumbnail

Σε έξαρση η ιλαρά!

Γράφει ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής


Πολύ φασαρία γίνεται τελευταία για την ιλαρά και ευτυχώς! Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πόση ζημιά μπορεί να μας κάνει η άρνηση του εμβολιασμού και η έξαρση της ασθένειας αυτήν την εποχή είναι μια καλή ευκαιρία για να αντιληφθούμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.


Η ιλαρά δεν είναι μια απλή ίωση, μια ελαφριά ασθένεια της παιδικής ηλικίας, όπως τα κρυολογήματα του χειμώνα. Πρόκειται για μια νόσο του αναπνευστικού, κι όχι μόνο, με υψηλή μεταδοτικότητα (90%), που διαρκεί έως και 10 ημέρες κι περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, εξάνθημα, καταρροή, βήχα και κόκκινα μάτια.


Όμως, ένα ποσοστό 30% των πασχόντων παρουσιάζει επιπλοκές, όπως κερατίτιδα (με αποτέλεσμα ουλές στον κερατοειδή του ματιού), ωτίτιδα, πνευμονία και εγκεφαλίτιδα. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες είναι δυνητικά θανατηφόρες και μια μορφή εγκεφαλίτιας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες του νευρικού συστήματος, που ουσιαστικά σημαίνουν αναπηρία. Τα ποσοστά θανάτων από την ιλαρά. Τα ποσοστά θανάτων από την ιλαρά είναι εξαιρετικά χαμηλά στον δυτικό κόσμο,όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι εξαιρετικά υψηλά.


Αν αναλογιστεί κανείς ότι κινδυνέυουν να περάσουν βαρύτερα τη νόσο όσοι πάσχουν από υποσιτισμό, ελλείψει βιταμίνης Α, καταλαβαίνει κανείς το λόγο. Αλλά και στον «αναπτυγμένο» κόσμο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για κάποιες κατηγορίες, όπως είναι οι εγκυμονούσες, οι πάσχοντες απο AIDS ή άλλες ανοσοανεπάρκειες, όπως αυτές που προκαλούνται από κακοήθειες ή χρήση κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων.
Γιατί, όμως, εμφανίστηκε πάλι η ιλαρά; Οι ρίζες του προβλήματος είναι αρκετά παλίες και πρόσφορο έδαφος αποτελεί η ευπιστία των ανθρώπων.


Το 1998, ένα άρθρο του Βρετανού γιατρού Άντριου Γουέικφιλντ, στο φημισμένο περιοδικό «The Lancet», προήγαγε την θεωρία ότι το εμβόλιο ΜΜR (ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας) προκαλούσε αυτισμό στα νήπια. Η θεωρία προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των γιατρών και πολλοί προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του Γουέικφιλντ, αλλά μάταια. Δυστυχώς, όμως, το κακό είχε ήδη γίνει.
Η διάδοση του νέου έδωσε τροφή στους… συνομωσιολόγους και οδήγησε σε κύμα άρνησης κατά του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.


Ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια ερευνών, που κατέληγαν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή δεν υφίσταται καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου και της εκδήλωσης αυτισμού, αλλά και δημοσιογραφικήέρευνα που «εδειξε» ύποπτες συνάφεις του ερευνητή, ο Γουέικφιλντ καθαιρέθηκε από την ιατρική του ιδιότητα. Στο μεταξύ, όμως η μείωση του ποσοστού εμβολιασμένων οδήγησε στο ξέσπασμα επιδημιών σε ΗΠΑ, Ρουμανία, Ιταλία, Βουλγαρία και τώρα και στην Ελλάδα. Μπορεί τα κρούσματα να μην είναι πολλά ακόμα, όμως αν δεν ανακοπεί η πορεία της έξαρσης, σε λίγο θα έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θύματα.


Τυπικό παράδειγμα της ταχύτητας εξάπλωσης της επιδημίας είναι τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2017: ‘Εως τις 3/9 είχαμε 100 κρούσματα, ενώ στις 21/9 είχαμε 166! Για τον λόγο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμοβλιασμών εξέδωσε ανακοίνωση με τα απαραίτητα μέτρα, όπως αυτά ισχύουν διεθνώς: Άμεσος εμβλιασμός όλων των νηπίων σε ηλικία 12 μηνών με την πρώτη δόση του τριπλού εμβολίου MMR (ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας) και δεύτερη δόση στους 15 μήνες ή, αν έχουν παρέλθει τα όρια, το συντομότερο δυνατό. Όσοι έφηβοι και ενήλικες δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις όσο το δυνατό νωρίτερα.


Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ρουμανίας με 9104 περιστατικά και 34 θάνατοι το 2016 – 2017. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X