Ινομυαλγία και μυϊκός πόνος: Τι πρέπει να γνωρίζεις  thumbnail
Διάβασε εδώ ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να έχεις υπόψη σου σχετικά με την ινομυαλγία και τον μυϊκό πόνο γενικότερα, που ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Ινομυαλγία και μυϊκός πόνος: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τέμπος, ρευματολόγος


Ινομυαλγία


Επιστημονικά, η ινομυαλγία είναι ένα κλινικό σύνδρομο χαρακτηριζόμενο από επίμονους, χρόνιους διάχυτους πόνους σε όλο το σώμα, δυσκαμψία, κόπωση, διακοπτόμενο και μη αναζωογονητικό ύπνο και διαταραχές της αναγνώρισης. 


Είναι το δεύτερο από πλευράς συχνότητας ρευματικό νόσημα και συχνότερη στις γυναίκες. Η συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό είναι 2-6%, δηλ. περίπου 500.000 Έλληνες πάσχουν από ινομυαλγία.
Πρόκειται για νόσο – «φάντασμα», καθώς δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση που να μας βάζει την διάγνωση της ινομυαλγίας. Όμως, επειδή δεν φαίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα και τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων.
Οριστική θεραπεία της ινομυαλγίας, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι αποσκοπούν στην ανακούφιση από τα ενοχλήματα. Χρησιμοποιούνται φάρμακα, φυσιοθεραπεία, εναλλακτικές θεραπείες (βελονισμός, γιόγκα, ρει κι, ηλεκτροθεραπεία, κ.ά.), αλλά και βότανα, φυσικές ουσίες και συμπληρώματα διατροφής, με πενιχρό συνήθως αποτέλεσμα.


Μυϊκός πόνος (μυαλγία)


Η μυαλγία δεν είναι νόσημα, αλλά σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων των συνδέσμων, τενόντων και της μυϊκής περιτονίας.
Μυαλγίες κάνουν πολλά και διάφορα νοσήματα ή καταστάσεις, όπως η υπέρχρηση των μυών, η κάκωσή τους μυών από υπερβολικές ασκήσεις ή καταπόνηση και μερικά ρευματικά νοσήματα, όπως η πολυμυοσίτιδα, η ρευματική πολυμυαλγία, η ινομυαλγία, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κ.ά.
Η μυαλγία μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά (αναστολείς ACE), η κοκαΐνη, οι στατίνες (για την μείωση της χοληστερόλης) κ.ά. Άλλοτε οφείλεται σε λοιμώξεις (νόσος Lyme, γρίπη, ελονοσία, τριχίνωση, πολιομυελίτιδα, κ.λ.π.).
Εάν ο μυϊκός πόνος επιμένει και δεν σχετίζεται με κακώσεις ή υπέρχρηση πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις, γιατί μπορεί να κρύβεται κάποιο συστηματικό ρευματικό ή άλλο νόσημα.
Η θεραπεία των μυϊκών πόνων εξαρτάται από την αιτιολογία τους. Εάν σχετίζονται με υπέρχρηση ή τραυματισμό συνιστάται ανάπαυση της επώδυνης περιοχής και ένα απλό παυσίπονο (π.χ. ακεταμινοφαίνη) ή ένα αντιφλεγμονώδες. Εάν όμως υποκρύπτεται κάποιο νόσημα πρέπει να γίνεται θεραπεία του νοσήματος αυτού από τον «ειδικό» γιατρό, όπως ο ορθοπεδικός, ο ρευματολόγος, κ.ά.


Κωνσταντίνος Τέμπος
Ρευματολόγος
Καλογρέζης 19, Χαλάνδρι
2106830204
kathospital@yahoo.com


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X