Αρχική / More / Εργασιακά / Εχω κλείσει τα 62. Με συμφέρει να βγω με μειωμένη ή οχι;
Εχω κλείσει τα 62. Με συμφέρει να βγω με μειωμένη ή οχι; thumbnail

Εχω κλείσει τα 62. Με συμφέρει να βγω με μειωμένη ή οχι;

Ο συνεργάτης μας Εργατολόγος – Δικηγόρος Δημήτρης Μουσελίμης (www.e-syntaxi.gr) απάντησε στα ερωτήματά σαςΕΡΩΤΗΣΗ: Ο πατέρας μου απεβίωσε στις 19082017 ετών 72 Λάμβανε σύνταξη γήρατος ΟΑΕΕ 860 με αναπηρία 80%. H μητέρα μου ετών 69 δεν ειναι ασφαλισμένη και δεν λαμβάνει σύνταξη. eπισης κατα το θάνατο του συζύγου της είχε και εκείνη αναπηρία 67%. Το ερώτημα μου ειναι ποιο ειναι το ποσό της σύνταξης χηρείας που θα λαμβάνει.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μητέρα σας δικαιούται το 50% της σύνταξης του θανόντος.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο σύζυγος μου έχει ασφαλιστεί από το 1987 για 30 συνεχή χρόνια στον ΟΑΕΕ . Είναι 65 ετών και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί . Πρέπει να περιμένει να συμπληρώσει το 67ο έτος; Αν ναι , ποιον τρόπο πρέπει να ακολουθήσει για να έχει τις λιγότερες (οικονομικές) απώλειες. Να κλείσει την επιχείρηση του, που με δυσκολία κρατά και να περιμένει το 67ο έτος; Τα δύο τελευταία έτη που δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, θα επηρεάσουν αρνητικά τον υπολογισμό της σύνταξης του;
Υ.Γ: Τα δεκαπέντε έτη ασφάλισης που καθορίζουν την ανταποδοτική, ποια έτη συμφέρει το σύζυγό μου να του καταμετρηθούν, αυτά που έχει ήδη και είναι με υψηλές εισφορές ή να πληρώσει τη μικρότερη εισφορά που του βγάζει το ΕΦΚΑ διατηρώντας την επιχείρηση του. 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον έχει συμπληρώσει 30 έτη ασφάλισης δικαιούται σύνταξη σε ηλικία 67 ετών. Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο να κλείσει την επιχείρηση και να μην πληρώνει καθόλου εισφορές, ώστε να μην επηρεασθεί αρνητικά ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχω κλείσει τα 62 τον Απρίλιο του 2017. Έχω 5000 ενσημα του ικα με 2000 ένσημα βαρέα. Με συμφέρει να βγω σε μειωμένη σύνταξη και πόσο θα ειναι περίπου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα νέα δεδομένα της μειωμένης σύνταξης το ποσοστό της μείωσης του 1/200ου για κάθε μήνα που υπολείπεται του 67ου έτους της ηλικίας σας (ήτοι σε εσάς μείωση 27,5%) εφαρμόζεται μόνο στο τμήμα της εθνικής σύνταξης. Θεωρούμε ότι η διαφορά είναι μικρή ώστε να δικαιολογείται αναμονή για λήψη πλήρους σύνταξης στην ηλικία των 67 ετών. Επίσης αν εξακολουθείτε να εργάζεσθε θα πρέπει να κάνετε σύγκριση μεταξύ του μισθού και της σύνταξης που θα δικαιούστε, ώστε να διαπιστώσετε αν πράγματι σας συμφέρει η επιλογή της σύνταξης. Για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης απαιτούνται οι συντάξιμες αποδοχές από τα έτη 2002 έως και σήμερα.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X