8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου και κανείς δεν σε έχει προειδοποιήσει!

Από τη στιγμή που σου έρχεται περίοδος είσαι ουσιαστικά γυναίκα. Μικρή μεν αλλά γυναίκα… Υπάρχουν κάποια μικρά, εντελώς γυναικεία πράγματα που μπορεί να σου συμβαίνουν κατά καιρούς και να σε φρικάρουν; Κανείς δεν σε έχει προειδοποιήσει για τις αλλαγές στο σώμα σου;

Μήπως ήρθε η ώρα να πας σε γυναικολόγο; Δεν είναι κακό να επισκεφθείς ένα παιδο-γυναικολόγο που θα μπορούσε να σου λύσει κάποιες εντελώς φυσιολογικές απορίες που έχεις και ντρέπεσαι να το πεις γιατί νομίζεις ότι συμβαίνουν μόνο σε σένα!

1. Τα συμπτώματα της περιόδου μπορεί να ποικίλλουν από μήνα σε μήνα

Τον ένα μήνα μπορεί να μην πόναγες, τον άλλο όμως μπορεί να ένιωθες κράμπες. Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να σου εμφανιστούν κατά την περίοδό σου είναι: κράμπες, εναλλαγές στη διάθεση, πρήξιμο στην κοιλιά και στο στήθος, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα.

teen girl period

2. Το στήθος σου πρήζεται και ενίοτε πονάει κάποιες μέρες του μήνα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και να πρήζεται το στήθος αλλά και να πονάς ακόμα και αρκετές μέρες προτού αδιαθετήσεις. Αυτό σημαίνει ότι όντως το στήθος σου μεγαλώνει κάποιες μέρες του μήνα και κάποια σουτιέν μπορεί να σε στενεύουν ή να σε ενοχλούν. Μη φρικάρεις!

3. Συνήθως το ένα στήθος σου είναι μεγαλύτερο από το άλλο

Μπορεί να το έχεις ακούσει, μπορεί να το έχεις παρατηρήσει και να φοβάσαι να το παραδεχτείς αλλά είναι όντως συμβαίνει!

teen girl bra

4. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις κολπικά υγρά

Το σώμα σου αποβάλλει καθημερινώς κολπικά υγρά και δεν είναι θέμα καθαριότητας ή υγιεινής. Όσο καλά και να πλυθείς στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι φυσιολογικό να έχεις κάποια υγρά. Η ποσότητά τους ποικίλλει. Κάποιες μέρες του μήνα έχεις περισσότερα. Οπότε μη νομίζεις ότι κάνεις κάτι λάθος! Ναι ξέρουμε! Κανείς δε σου το εξήγησε αυτό και σε έχει φρικάρει!

Να ανησυχήσεις μόνο αν η μυρωδιά των υγρών είναι παράξενη ή η υφή τους περίεργη και διαφορετική από το συνηθισμένο.

5. Αν βγάζεις τα φρύδια σου μπορεί να αλλάξεις ριζικά το σχήμα τους

Έχεις αρχίσει να αφαιρείς τις τρίχες από παντού! Ναι, είναι ενοχλητικές, μπορεί και να τις βρίσκεις αντιαισθητικές αλλά προτού κάνεις οτιδήποτε, ρώτα κάποιον που να ξέρει!

Αν βγάλεις πάρα πολύ τα φρύδια σου, μπορεί να μην ξαναμεγαλώσουν ποτέ! Γι’ αυτό βλέπεις πολλές γυναίκες αρκετά νέες ακόμα με πολύ λεπτά φρύδια διότι κάποτε τα έβγαλαν (όταν ήταν της μόδας τα λεπτά φρύδια) και τώρα δεν… ξαναφυτρώνουν!

 

6. Η αιμορραγία στο σεξ δεν είναι φυσιολογική

Υπάρχει ο… αστικός μύθος ότι αιμορραγείς την πρώτη σου φορά επειδή σπάει ο παρθενικός σου υμένας. Αυτό είναι ένας μύθος που δε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί να δεις λίγο αίμα, μπορεί και όχι. Ωστόσο, αν αιμορραγείς έπειτα από κάθε επαφή, τότε κάτι δεν πάει καλά… Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε γυναικολόγο!

Είτε πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε αιμορραγείς, πρέπει να το πεις σε ειδικό, όσο κι αν ντρέπεσαι διότι δεν είναι φυσιολογικό! Το σεξ το κάνουμε για να περάσουμε καλά, είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που πρέπει να απολαμβάνεις κι όχι να υποφέρεις!

7. Μπορεί να μην αισθανθείς οργασμό από σεξουαλική επαφή με διείσδυση

Θεωρείς δεδομένο ότι μόλις ολοκληρώσεις με το αγόρι σου θα δεις… αστεράκια και πυροτεχνήματα; Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, ειδικά την πρώτη φορά! Και πρέπει να το… βρείτε λίγο μεταξύ σας! Αρκεί να μιλάς και να κατευθύνεις τον άλλο. Δύσκολο αλλά θα πρέπει να το κάνεις για τη δική σου ευχαρίστηση! Για την ιστορία να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν ολοκληρώνουν μέσω διείσδυσης αλλά έχουν κλειτοριδικό οργασμό.
Επίσης είναι απολύτως φυσιολογικό να σου πάρει περισσότερο χρόνο από το σύντροφό σου για να έρθεις σε οργασμό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μη σκέφτεσαι μόνο πώς θα ευχαριστήσεις τον άλλο αλλά και πώς θα περάσεις κι εσύ καλύτερα.

teen stomach

8. Είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις προβλήματα με το στομάχι και τα έντερα

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε θέματα του εντέρου λόγω των οιστρογόνων στο σώμα τους. Οπότε αν αισθάνεσαι ότι φουσκώνεις εύκολα, ότι σε πειράζουν συγκεκριμένες τροφές και άλλα παρόμοια συμπτώματα, πέστο στη μαμά σου να πάτε μαζί στο γιατρό!

 

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από το  gurl.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανάπτυξη και εφηβεία: «Στην κόρη μου ήρθε περίοδος. Θα συνεχίσει να ψηλώνει ή όχι;»

Ανασφάλεια, συναισθηματικές διακυμάνσεις, εκρήξεις θυμού: Φταίει η εφηβεία;

7 tips για τις μέρες της περιόδου

 

 

 

Σχετικά άρθρα