Τι φοβάται περισσότερο ένας άνδρας σε μία σχέση; thumbnail
Λένε πως οι άνδρες είναι δύσκολοι. Επιφανειακά φαίνονται απόμακροι και άπιαστοι ή άτρωτοι και δύστροποι. Κι όταν προσπαθείς να τους γνωρίσεις καλύτερα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Τι φοβάται περισσότερο ένας άνδρας σε μία σχέση;

Λένε πως οι άνδρες είναι δύσκολοι. Επιφανειακά φαίνονται απόμακροι και άπιαστοι ή άτρωτοι και δύστροποι. Κι όταν προσπαθείς να τους γνωρίσεις καλύτερα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο: Αμύνονται και γίνονται απροσπέλαστοι. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, που είναι γενικά ανοιχτές με τα συναισθήματά τους, οι περισσότεροι άνδρες έχουν μεγάλη δυσκολία να ανοιχτούν στους άλλους. Αλλά όταν τελικά το κάνουν, αποκαλύπτουν έναν δραματικά ευαίσθητο εσωτερικό κόσμο.


Γράφει ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής


Ο στερεοτυπικός ρόλος των ανδρών ως άφοβοι προστάτες και ατρόμητοι μαχητές είναι σταθερά καθιερωμένος και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι οι γυναίκες στερούνται θάρρους. Πολλές γυναίκες εκτελούν πράξεις με μεγάλη γενναιότητα. Αλλά ενώ οι άνδρες αντιμετωπίζουν εύκολα επικίνδυνες απειλές, υπάρχουν φόβοι που μας ταρακουνούν έως τον πυρήνα μας όσον αφορά τις στενές μας σχέσεις.


Οι φόβοι που μας κρατούν άγρυπνους τη νύχτα. Οι φόβοι που μπορούν να μας παραλύσουν όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες επιλογές. Αυτοί οι φόβοι είναι: η απόρριψη, η έλλειψη συσχέτισης και η απογοήτευση, όπου μαζί προστίθενται στον φόβο της αποτυχίας – της αποτυχίας να είμαι… άνδρας. Οι εξηγήσεις αυτών των φόβων που ακολουθούν δεν παρουσιάζονται ως λόγος συμπάθειας. Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τις γυναίκες που επιθυμούν διαρκείς σχέσεις με τους άνδρες να καταλάβουν καλύτερα τι κάνει τους άντρες να συμπεριφέρονται "παράξενα".


Απόρριψη. Ο φόβος της απόρριψης δεν είναι βέβαια αποκλειστικός για τους άνδρες, αλλά ας το παραδεχθούμε, οι άντρες είναι συχνότερα οι αποδέκτες όταν πρόκειται για επιδίωξη ερωτικού ραντεβού, προτάσεις γάμου και σεξ και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουμε την απόρριψη συχνότερα όταν οι γυναίκες αρνούνται τις προσπάθειές μας. Θα σκεφτόσαστε πως αφού κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων-διεκδικήσεων θα είχαμε ένα "παχύ δέρμα" όταν πρόκειται για απόρριψη, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Ανεξάρτητα από το πόσο θάρρος έχουμε συσσωρεύσει, πόσο σταθερά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μας νοιάζει το αποτέλεσμα και πόση υγιή αυτοπεποίθηση έχουμε, ακούγοντας "όχι" πληγωνόμαστε βαθιά στην ψυχή μας. Ένα χαριτωμένο "όχι" πονάει πολύ λιγότερο, ενώ η σκληρή, αποτροπιαστική, αχάριστη απόρριψη σπρώχνει ένα μαχαίρι μέσα από την αρσενική ψυχή.


"Ποτέ δεν θα έβγαινα με έναν άντρα σαν εσένα." "Έλα, με κοροϊδεύεις;" "Έλα ξανά όταν θα έχεις ωριμάσει".


Ακόμη και το τετριμμένο, «Σ 'αγαπώ σαν φίλο», είναι προτιμότερο από λέξεις όπως οι παραπάνω που μας προκαλούν να αμφισβητούμε την καταλληλότητα, την ελκυστικότητά μας ή το χειρότερο από όλα, την αρρενωπότητά μας. Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άντρες ενεργοποιούνται από γυναίκες που ζητούν ή ξεκινούν (παίρνουν πρωτοβουλία για να φτάσουν στο ναι) και είναι επίσης – κατά τη γνώμη μου – η εξήγηση στο γιατί πολλοί άνδρες παραμένουν σε ανεκπλήρωτες σχέσεις και δεν διεκδικούν πλήρως τους εαυτούς τους, φοβούμενοι ότι δεν θα βρουν κανέναν άλλον ή ότι αν θυμώνουν τους συντρόφους τους, κινδυνεύουν να τους παρατήσουν. Πολλοί άνδρες μένουν με το συναίσθημα: "Είμαι τυχερός άνδρας που δεν αξίζει πραγματικά να είμαι με αυτή τη θεά, είμαι ανεκτός γιατί είναι καλή κοπέλα, και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσα να τα κάνω θάλασσα και να καταλήξω μόνος μου ". Αυτή η δυναμική της αναξιοσύνης κάνει για τους αδύναμους άνδρες, όχι για τους ισχυρούς.


Έτσι, πώς θα μπορούσαν οι γυναίκες να επεξεργάζονται τον ανδρικό φόβο της απόρριψης; Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε οτιδήποτε ή κάποιον που δεν θέλετε. Αλλά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να είστε πολιτισμένες και ευγενικές όταν αρνείστε μια πραγματική προσφορά συντροφιάς και στοργής. Η αντιμετώπιση της απόρριψης με συμπόνια αφορά περισσότερο στο μαλάκωμα του χτυπήματος σε έναν ενδιαφέρων αλλά χωρίς ενδιαφέρον ενδιαφερόμενο. Πρόκειται επίσης για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι άντρες αντιμετωπίζουν τις γυναίκες. Μια σφοδρή απόρριψη που κάνει τον άντρα να αισθάνεται κατώτερος μπορεί να στρέψει τον σεβασμό του για τις γυναίκες προς πικρία και μίσος. Αυτό δεν καθιστά τις γυναίκες υπεύθυνες με οποιονδήποτε τρόπο για τις μισητές ενέργειες ενός ανθρώπου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, βοηθώντας μας να παραμείνουμε "άθικτοι" και να αισθανόμαστε "ολόκληροι" όταν λέτε όχι.


Έλλειψη Συσχέτισης. Οι άνδρες ευδοκιμούν όταν συσχετίζονται, είτε πρόκειται για τη διεξαγωγή ουσιαστικής δουλειάς, την παροχή στην οικογένεια ή απλώς για την αίσθηση ότι είναι επιθυμητοί και απαραίτητοι σε μια σχέση. Κάντε μας να νιώσουμε ασήμαντοι , μεταχειριστείτε μας σαν ένα κομμάτι επίπλου, τον απλό εργάτη, ή μια κινητή μηχανή που κόβει χρήμα, και μια πληγή θα δείτε να σχηματίζεται στο κέντρο της ύπαρξής μας που μεγαλώνει συνεχώς. Οι μη θεραπευμένες πληγές κάνουν δυσαρεστημένους τους συντρόφους και οι δυσαρεστημένοι σύντροφοι δημιουργούν τις καταστροφικές σχέσεις.


Ας καταστρέψουμε τον μύθο ότι οι γυναίκες είναι δοτικές και οι άντρες είναι οι παραλήπτες. Οι γυναίκες είναι δοτικές , αλλά και οι άνδρες είναι δοτικοί και, όπως και οι γυναίκες, πρέπει να αναγνωριζόμαστε και να μας υπενθυμίζετε ότι έχουμε σημασία για εσάς. Κάντε μας να νιώσουμε ασήμαντοι στη σχέση, και θα αναζητήσουμε την αλληλεγγύη αλλού, εργαζόμενοι ως αργά, περνώντας περισσότερο χρόνο με άνδρες φίλους ή τελικά βρίσκοντας έναν σύντροφο που μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί και πολύτιμοι. Δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται επίσης να αισθάνονται σημαντικές. Ωστόσο, οι γυναίκες γενικά τείνουν να έχουν μεγαλύτερες ομάδες φίλων και κοινωνικούς κύκλους, συχνά περνούν περισσότερο χρόνο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους και συνήθως λαμβάνουν αποδείξεις αγάπης όπως λουλούδια, κοσμήματα ή άλλα δώρα πιο τακτικά από όταν δίνουν. Αυτή η προσδοκία αναγνώρισης από τους άνδρες είναι ενσωματωμένη στα ερωτικά ραντεβού και τις μακροχρόνιες σχέσεις. Αν είστε γυναίκα που διαβάζει αυτό το ερώτημα, ρωτήστε τον εαυτό σας πότε είναι η τελευταία φορά που δώσατε στον άντρα σας λουλούδια, ένα μπιχλιμπίδι, σέξι εσώρουχα ή έτσι απλά ένα δώρο;


"Εγώ είμαι καλύτερα χωρίς εσένα." "Δεν κάνεις ποτέ τίποτα εδώ." "Το μόνο που κάνεις είναι να δουλεύεις και να γυρίζεις σπίτι." "Τι σε χρειάζομαι, ούτως ή άλλως;"


Και όταν συμφωνείτε μόνο να κάνετε σεξ μαζί μας αν να σας μεταχειριστούν σαν μια πριγκίπισσα, δημιουργείτε μια ανθυγιεινή δυναμική ανταλλαγής αντί να μοιράζεστε και "ευτελίζετε" την οικειότητα, περιμένοντας μας να πληρώσουμε γι 'αυτό. Ως γυναίκες, μπορείτε να δείτε πώς, αν συνδέετε το σεξ με το να λαμβάνετε ένα ακριβό γεύμα ή δώρο, τροφοδοτείτε τις προσδοκίες των ανδρών που θα σβήσουν αφού λάβετε αυτά τα πράγματα και με τη σειρά του θα τροφοδοτηθεί ο θυμός μας όταν δεν το κάνετε. Δεν είναι υποχρεωτικό να πείτε ναι όταν ο άνθρωπος σας κάνει κάτι ξεχωριστό. Αλλά είναι πολύ ενδεδειγμένο να δείξετε εκτίμηση, να αναγνωρίσετε τον άνθρωπο σας ως το ήμισυ του συνόλου της σχέσης και να αποφύγετε τη θέσπιση διπλών προτύπων που απαιτούν πράγματα από αυτόν που εσείς δεν παρέχετε. Πάνω απ 'όλα, θέλουμε να κατανοήσετε την ανάγκη αναγνώρισής μας.


Απογοήτευση. Η αλήθεια είναι, είμαστε τρομοκρατημένοι όταν μπορεί να απογοητεύσουμε τις γυναίκες. Κάνοντας ένα λάθος ή παραβλέποντας κάτι που θα σας θυμώσει, ή ξεχνώντας να κάνουμε κάτι που μας ζητήσατε να κάνουμε, να μην σας χαρίσουμε ικανοποιητική ευχαρίστηση στην κρεβατοκάμαρα, να μην είμαστε αρκετοί. Φοβόμαστε να σας απογοητεύσουμε γιατί η απογοήτευση ανοίγει το δρόμο προς την έλλειψη συσχέτισης και τελικά την απόρριψη. Οι άνδρες μπορεί να έχουν μια ανισορροπία προνομίων και εξουσίας στον κόσμο, αλλά οι γυναίκες συχνά κρατούν τα νήματα στο σπίτι – μέσω της παροχής και παρακράτησης τόσο του σεξ όσο και της επιβεβαίωσης.


"Δεν είσαι ποτέ κοντά μου όταν σε χρειάζομαι." "Δεν καταλαβαίνεις ποτέ τις ανάγκες μου." "Θα προτιμούσα να είμαι μόνη μου από το να με παρατάς όλη την ώρα".


Αν ένας άνδρας πραγματικά σας απογοητεύει συνέχεια, ξεφορτωθείτε τον. Ενθαρρύνω όμως τις γυναίκες να αναρωτηθούν, πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες σας; Είναι μια 'αποτυχία' ή απλώς λάθος και ανθρώπινος; Αν ξεχάσει να πάρει 'ψωμί' γυρνώντας σπίτι του, είναι "ο χειρότερος σύζυγος που θα είχατε ποτέ" ή απλώς ένας τύπος που ξέχασε να σταματήσει στο κατάστημα; Και ρωτήστε τον εαυτό σας, εάν υπάρχει ένας αντίστοιχος ρόλος όταν πρόκειται για τη δική σας συμπεριφορά. Οι προσδοκίες και οι ανάγκες του άνδρα σας έχουν σημασία για εσάς ή μήπως τις διαχειρίζεστε – και κατ 'επέκταση εκείνον – ως άσχετους και τον κάνετε να περάσει από στεφάνια φωτιάς για να αποφύγει τη σεξουαλική απόρριψη;


Το κλειδί εδώ δεν είναι να καταπνίξετε τη δυσαρέσκειά σας όταν ένας άντρας σας απογοητεύει. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το μυαλό σας. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να καταστήσετε σαφές ότι νοιώθετε απογοήτευση από τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας και όχι από εμάς ως άτομο ή σύντροφο. Δοκιμάστε "Είναι χάλια αυτό που έκανες", αντί, "Είσαι απαίσιος". Υπάρχουν στιγμές που και οι άνδρες νοιώθουμε απογοήτευση με τη συμπεριφορά σας αλλά τρομοκρατούμαστε στην πιθανότητα να την εκφράσουμε είτε επειδή μπορεί να θυμώσετε και να απομακρυνθείτε είτε να μετατραπεί η συζήτηση σε σκυλοκαβγά. Αν ο άνθρωπος σας δεν είναι ανίδεος και δεν έχει όλη την αυτογνωσία, πολύ πιθανόν ξέρει ήδη τους λόγους που σας έχει απογοητεύσει και επιθυμεί να ζητήσει συγνώμη σε ένα κλίμα αποδοχής.


Πηγές:
Gratch,A.(2004). Αν μιλούσαν οι άνδρες. Αθήνα: Θυμάρι
Osho.(2003). Το βιβλίο των αντρών.Αθήνα: Ρέμπελ


Διαβάστε κι αυτό:


Γιατί οι άνδρες φοβούνται να κάνουν σχέσεις;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X