Μανιτάρια: ένας... επικίνδυνος γαστρονομικός πειρασμός; thumbnail
Τι να προσέχετε αναφορικά με τα φρέσκα μανιτάρια. Γιατί είναι καλό να προτιμάτε τα συσκευασμένα;

Μανιτάρια: ένας… επικίνδυνος γαστρονομικός πειρασμός;

Για να επιβιώσουν, τα μανιτάρια δεν χρειάζονται ούτε φως ούτε αέρα, καθώς πατάγουν από μόνα τους την απιτούμενη χλωροφύλλη. Αν και τα καταναλώνουμε σαν λαχανικά, δεν είναι τέτοια. Ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία μυκήτων.


Είναι πολύ περίπλοκα, καθώς αναπτύσσονται από το μυκήλιο, μια ουσία που αποτελείται από υπόγεια νημάτια, τα οποία προέρχονται από τη βλάστηση των σπόρων που περιέχονται στο ορατό μέρος του μύκητα, όταν αυτός βγαίνει από το έδαφος και εξαπλώνονται για να δημιουργήσουν νέα μανιτάρια.


Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν τα μαζεύουμε. Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν τα τραβάμε απότομα για να τα ξεριζώσουμε, αλλά τα αφαιρούμε από το χώμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ώστε να βγεί ολόκληρο το μανιτάρι από τη βάση του.


Τι περιέχουν τα μανιτάρια;


Το… γαστρονομικό ενδιαφέρον για τα μανιτάρια, επικεντρώνεται στα αρωματικά οξέα που περιέχουν. Όλα διαφέρουν τόσο γευστικά, όσο και αρωματικά.


Μολονότι επικρατεί η (λανθασμένη) φήμη ότι τα μανιτάρια είναι το «κρέας των λαχανικών», αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς περιέχουν πολύ νερό και ελάχιστες πρωτεΐνες και συγκεκριμένα από 0,5 έως 2 με 3 γραμμάρια πρωεΐνης για κάθε 100 γραμμάρια μανιταριού.
Τα μανιτάρια περιέχουν μεταλλικά άλατα και βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά σε μέτριες ποσότητες. Το ίδιο ισχύει και για τις ίνες τους.


Θανατηφόρος… πειρασμός!


Όμως, προσοχή!! Τα μανιτάρια, στην πλειοψηφία τους, περιέχουν τοξικές ουσίες, κάποιες εκ των οποίων είναι θανατηφόρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 16.000 είδη, μόνο τα 250 δεν είναι δηλητηριώδη.


Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι ειδικοί τονίζουν ότι πάντα πρέπει να επιλέγουμε προς κατανάλωση τα τυποποιημένα και συσκευασμένα μανιτάρια της αγοράς.


Εάν, τυχόν, βρεθούμε κάπου και μαζέψουμε κάποιο μανιτάρι, πρέπει να το δέιξουμε πρώτα σε κάποιον ειδικό για να μας πει με σιγουριά εάν είναι ή οχι δηλητηριώδες.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.e-sante.fr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X