Εχω τύχη σε πιθανή δικαστική διαμάχη με τον Ε.Σ.; thumbnail

H 40χρονη Νίκη, αναγνώστρια του boro.gr,

Πρέπει να αποδειχθεί και ο χρόνος απασχόλησης μέχρι πρόσφατα, επομένως θα χρειαστούν μάρτυρες...

Εχω τύχη σε πιθανή δικαστική διαμάχη με τον Ε.Σ.;

Στο ερώτημά σας απάντησε η δικηγόρος, Χρύσα Εψίμου


ΕΡΩΤΗΣΗ: Απασχολούμαι από το 2008 ως και τον Μάιο του 2017 ως καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας σε ένα σχολείο το οποίο ανήκε στο ελληνικό υπουργείο άμυνας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη(υπάρχουν διάσπαρτα στον κόσμο 17 τέτοια σχολεία). Το σχολείο αρχικά είχε δικές τους αίθουσες στην πόλη και το 2010 πέρασε μέσα στο στρατόπεδο και "υιοθετήθηκε" από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας.


Δεν υπήρξε από το 2001 που ιδρυθηκε μέχρι και σήμερα ποτέ δηλωμένο , δεν έχει ΑΦΜ , δεν υπάρχει καμία σφραγίδα. Στο συμφωνητικό εργασίας που υπογράφω προβλέπεται 10μηνη απασχόληση , μηνιαίος μισθός χωρίς ασφάλιση (η ασφάλιση βαραίνει εμένα , αλλά δεν μπορώ να κάνω καποιου είδους αυτασφάλιση γιατί ο σχολείο είναι σαν φάντασμα , δεν υπάρχει πουθενά), και ωράριο που εξαρτάται από το πρόγραμμα και που καθορίζεται με τον Ακόλουθο Άμυνας της περιοχής. Στο διαταύτα , ποτέ δεν εχω πάρει 10 μισθούς γιατί ο εκάστοτε ακόλουθος βρίσκει διάφορες δικαιολογίες , κάποτε πήγαινα και χωρίς συμβόλαιο , σχεδόν πάντα αρνούνταν να μου δώσουν αποδείξεις πληρωμής και γενικά όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί εξευτελισμούς και αυθαιρεσίες ουκ ολίγες φορές με εμένα να σιωπώ για να κρατήσω τη δουλειά μου.


Αυτά μέχρι τον Μάιο , όταν ο τωρίνος ΑΚΑΜ μου ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας γιατί από κάπου έμαθε ότι δεν πάω στο σχολείο αρκετά συχνά όσο θα ήθελε αυτός. Μέσα σε όλο αυτό το χαμό , θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχω πιθανότητες να κερδίσω δεδουλευμένα αν καταφύγω σε κάποια δικαστική διαμάχη με τον Ελληνικό Στρατό;
Υ.Γ. : Να σας πω επίσης ότι στην προκατοχό μου στο ίδιο σχολείο ο ελληνικός στρατός κατέβαλε μισθό , ενώ η ίδια ήταν στρατιωτικός , δηλαδή για την ίδια θέση έπαιρνε διπλό μισθό. Στο αντίστοιχο σχολείο σε άλλη πόλη της χώρας, κυρία πληρώνονταν με τον ίδιο μισθό για 13 ώρες την εβδομάδα.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν υπάρχει έγγραφη σύμβαση αποδεικνύεται η εργασία κατ΄αρχήν. Ομως, πρέπει να αποδειχθεί και ο χρόνος απασχόλησης μέχρι πρόσφατα, επομένως θα χρειαστούν μάρτυρες. Έχετε σκεφθεί να κινηθείτε διοικητικά, δηλαδή με αίτημα σας κατευθείαν στο Υπουργείο Αμυνας [πριν την έναρξη της εργατικής διαδικασίας);


Χρύσα Εψίμου
Δικηγόρος
Κοδριγκτώνος 18
τηλ. 2108230495

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X