8 λόγοι που το παιδί πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι thumbnail
Θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ γονιών και παιδιού, αλλά και μεταξύ γονιών με διαφορετικές αντιλήψεις, το πότε το παιδί θα αρχίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, σηκώνει συζήτηση.

8 λόγοι που το παιδί πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι

Θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ γονιών και παιδιού, αλλά και μεταξύ γονιών με διαφορετικές αντιλήψεις, το πότε το παιδί θα αρχίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, σηκώνει συζήτηση.


Γι' αυτούς που θεωρούν ότι από μικρή ηλικία πρέπει να κοιμάται μόνο του, ο κανόνας είναι απαρέγκλιτος. Για όσους όμως ακολουθούν τη θεωρία διαπαιδαγώγησης της προσκόλλησης (Attachment Parenting) που μεταξύ άλλων προβλέπει ύπνο στο ίδιο κρεβάτι, όταν πλέον το παιδί φτάσει τα 8 και πηγαίνει σχολείο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν δύσκολα.


Όποια μέθοδο κι αν ακολουθείτε, διαβάστε 8 λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του, ειδικά απ' όταν ξεκινά το Δημοτικό.


1. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ηρεμούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν έχουν πάντα έναν γονιό στο πλάι τους να προσκολληθούν, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν πώς να διαχειριστούν τον φόβο και το άγχος τους.


2. Τα παιδιά πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους έχουν τη δική τους σχέση στην οποία ορισμένες φορές δεν περιλαμβάνονται τα ίδια (με έναν υγιές πάντα τρόπο). Το να βλέπουν τους γονείς να απολαμβάνουν τη σχέση τους σαν ενήλικες, βοηθά τα ίδια να αναμένουν ανάλογη συντροφικότητα όταν μεγαλώσουν.


3. Οι μικροί μας φίλοι νώθουν περηφάνεια όταν αντιληφθούν ότι μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Ντύνονται μόνοι τους, πηγαίνουν τουαλέτα, κανονίζουν τον ύπνο τους… Αναπτύσσουν έτσι αυτονομία και εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.


4. Τα παιδιά από την ηλικία περίπου των 8 αρχίζουν δειλά-δειλά να κοιμούνται σε άλλα σπίτια φίλων ή συγγενών. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν μάθει να κοιμούνται μόνα τους, αυτό ίσως έχει επίπτωση στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.


5. Γονείς που δουλεύουν όλη μέρα και νιώθουν την έλλειψη του παιδιού (όπως και το μικρό νιώθει το ίδιο), σκέφτονται ότι το να κοιμηθούν μαζί θα είναι υπέροχο. Στην πραγματικότητα, όμως, η αναζήτηση άλλων δραστηριοτήτων που μπορούν να κάνουν μαζί κι όχι ο ύπνος και μονάχα η φυσική επαφή, είναι αυτό που θα οδηγήσει στην υγιή ανάπτυξη και τον ισχυρό δεσμό γονιών-παιδιού.


6. Τυχόν φοβίες που πολλά παιδιά έχουν (όπως το σκοτάδι, 'τέρατα' που πλάθει η φαντασία κτλ) τα οδηγεί να αποζητούν το κρεβάτι των γονιών. Πρόκειται για κοινούς φόβους τους οποίους μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν στο κρεβάτι τους. Η διαχείριση του φόβου -πάντα με τη βοήθεια γονεϊκών συμβουλών και καθοδήγησης- και ο καθησυχασμός, βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει κάλλιστα με το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι του.


7. Τα παιδιά θέλουν να επιτυγχάνουν ό,τι και οι συνομήλικοί τους. Γι' αυτό και πολλά παιδιά που συνεχίζουν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών, το κρατούν συχνά μυστικό και νιώθουν μια σχετική ντροπή καθώς δεν έχουν καταφέρει κάτι που για συνομηλίκους θεωρείται δεδομένο.


8. Ιδιαίτερα σημαντικό κατά την αναπτυξιακή φάση του παιδιού είναι να μάθει να περιμένει στο κρεβάτι του όταν κάτι το ξυπνά, όπως π.χ. ένας εφιάλτης. Φυσικά, στην αρχή μπορεί να φωνάξουν τους γονείς προκειμένου να έρθουν, να το αγκαλιάσουν, να το καθησυχάσουν κι εκείνο να αποκοιμηθεί ξανά. Το να μάθει να περιμένει πριν συμβεί κάτι είναι μια σημαντική γνώση τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Μερικές φορές δεν υπάρχει καν εφιάλτης, απλά ένα παροδικό ξύπνημα. Το παιδί που έχει εμπιστοσύνη στο ότι εάν κλείσει τα μάτια του, θα αποκοιμηθεί ξανά, αναπτύσσει αυτοεκτίμηση για τον ίδιο του τον εαυτό.
Με πληροφορίες από huffingtonpost.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X