Εξάρτηση: Με βοηθά να μην αισθάνομαι, να μην σκέφτομαι και να μην πονώ; thumbnail
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης. Θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε πολλές ιστορίες, όπου σίγουρα οι συνθήκες και τα γεγονότα θα διέφεραν.

Εξάρτηση: Με βοηθά να μην αισθάνομαι, να μην σκέφτομαι και να μην πονώ;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης. Θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε πολλές ιστορίες, όπου σίγουρα οι συνθήκες και τα γεγονότα θα διέφεραν. Το παράδοξο, όμως, που τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο, είναι ότι τα περισσότερα απ' αυτά τα άτομα, έχουν μια λεγόμενη «κοινή πορεία».


Η σκέψη αυτή μπορεί να φαίνεται απλουστευμένη ή μαθηματική, πράγμα που μπορεί και να ισχύει.


Ομολογώ, ότι είμαι σαφώς επηρεασμένη από τη φράση του Burroughs, ο οποίος περιέγραψε τον εθισμό στα ναρκωτικά σαν μια «άλγεβρα της ανάγκης». Ποιες όμως είναι οι μεταβλητές αυτής της αλγεβρικής παράστασης;


Ένα ευάλωτο άτομο, συναντά μια ουσία, σε έναν ορισμένο χρόνο. Αυτή η χρονική στιγμή της συνάντησης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κάθε ιστορία, καθώς τη στιγμή ακριβώς εκείνη, το «ευάλωτο» άτομο ένιωσε ότι δεν διαθέτει πλέον τα ψυχικά μέσα να παλέψει τόσο τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν, όσο και τον επικείμενο πόνο των συνεπειών που μπορεί να έχουν οι δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή του. Επιλέγει λοιπόν να μην αισθάνεται, να μην σκέφτεται και να απέχει από τον προσεχή πόνο.


Πώς το καταφέρνει όμως αυτό;


Το άτομο επιλέγει να αντεπεξέλθει μόνο του απορρίπτοντας την οποιαδήποτε στήριξη. Επιλέγει λοιπόν να απορρίπτει:  • Την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Καθώς νιώθει ότι δεν «μιλάει την ίδια γλώσσα» με τους υπόλοιπά μέλη ώστε να τον στηρίξουν.

  • Την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αφού πιστεύει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό αν τυχόν εκφράσει πραγματικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, φορώντας ένα «προσωπείο», ώστε να μην χρειαστεί να δείξει τον ευάλωτο εαυτό του.


Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι το άτομο να γίνεται ολοένα και πιο μοναχικό και για την ακρίβεια σε υπερβολικό βαθμό εξατομικευμένο. Δεν αντέχει τόσο τον εαυτό του, όσο και τον ίδιο του τον περίγυρο και η ουσία μοιάζει να παίζει δύο βασικούς ρόλους:


1. ΔΙΑΜΕΣΟΣ για να επιτύχει την επικοινωνία με το περιβάλλον.


2. ΕΜΠΟΔΙΟ για να μπορέσει να κατανοήσει το τι σκέφτεται, τι αισθάνεται, ποια είναι η ίδια του η ταυτότητα.


Το φαινόμενο λοιπόν είναι πολυπαραγοντικό επομένως και η λύση αυτού θα πρέπει να είναι παρόμοια, εστιάζοντας στο τι εξυπηρετεί η ουσία. Άλλωστε, η εξάρτηση σύμφωνα με την Μακ Ντουγκαλ, είναι μια στρατηγική επιβίωσης.


Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc


τηλέφωνο 6986823375


e-mail: maria.p.laioupsychology@gmail.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X