Εγκεφαλικό και τροφές: Τι να προσέξεις

<p>Μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ειδικοί, μετά από έρευνες, έχουν συνδέσει το εγκεφαλικό με την κατανάλωση ορισμένων τροφών.</p>
<p>Δες παρακάτω ποιες είναι αυτές και προφυλάξου…</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>1. Αναψυκτικά διαίτης</strong></span></p>
<p>Ερευνες έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά διαίτης, λόγω των υψηλών ποσοστών γλυκαντικών που περιέχουν, αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει ο οργανισμός σου φλεγμονές. Αυτές με τη σειρά τους μπορεί να συμβάλουν στην πρόκληση εγκεφαλικού. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεις τα αναψυκτικά αυτά και να προτιμάς κάποιον φυσικό χυμό.</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>2. Επεξεργασμένες τροφές</strong></span></p>
<p>Εάν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο να υποστείς εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές που αγοράζεις από το σούπερ – μάρκετ, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας και νάτριο. Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν την τάση να καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού. Είναι προτιμότερο να στραφείς στο μαγειρεμένο φαγητό, με ιδιαίτερη έμφαση στα πράσινα λαχανικά.</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>3. Λιπαρό κρέας</strong></span></p>
<p>Από τη μια είναι γεμάτο με πρωτεΐνη. Από την άλλη, περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσεις σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Τέτοιο κρέας είναι τα λουκάνικα, το κοτόπουλο, το βοδινό και το μπέικον. Προτίμησε λευκά, άπαχα κρέατα, όπως το ψάρι και λάβε την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι από άλλες πηγές, όπως οι φακές και τα φασόλια.</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>4. Κόκκινο κρέας</strong></span></p>
<p>Σχετική έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγεκφαλικό. Λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένου λίπους που περιέχει, φράζουν οι αρτηρίες με συνέπεια να προκαλούνται καρδιαγγειακά νοσήματα.</p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>5. Τροφές με πολύ αλάτι</strong></span></p>
<p>Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει ως συνέπεια την έντονη λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος. ‘Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστείς εγκεφαλικό επεισόδιο. Καλό θα είναι να αποφεύγεις τροφές υπερβολικά αλατισμένες, όπως είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, οι σούπες σε κονσέρβα αλλά και η σάλτσα σόγιας.</p>
<p><strong>Δ. Μ.</strong><br /><strong>Με πληροφορίες από www.fithog.com</strong></p>

Σχετικά άρθρα