Σε τι διαφέρει η αίτηση αποστρατείας από την αυταπάγγελτη αποστρατεία; thumbnail

O 54χρονος Ιωάννης, αναγνώστης του boro.gr,

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος σάς απαντά

Σε τι διαφέρει η αίτηση αποστρατείας από την αυταπάγγελτη αποστρατεία;

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος απαντά στο ερώτημά σαςΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι Υπαστυνόμος Α΄ από σχολή Υπαξιωματικών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Κατετάγην στις 16 03 1987 και είμαι γεννημένος 16 02 1963. Οι καταταγέντες προ του 1990 στην ΕΛΑΣ έχουμε όριο ηλικίας τα 55 χρόνια. ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις 31 12 2018 και αφού δεν υποβάλλω αίτηση παραμονής για 1 χρόνο, θα με αποστρατεύσουν γιατί συμπληρώνω το όριο ηλικίας ή προβλέπεται κάτι άλλο; Ποιά η διαφορά μεταξύ της δικής μου αίτησης αποστρατείας και της αυτεπάγγελτης αποστρατείας λόγω όριου ηλικίας; Σε περίπτωση που ζητήσω την παραμονή μου τι διαφορά υπάρχει;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επί του ανωτέρω ερωτήματος, σας γνωρίζουμε ότι με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας σας θεωρείται ότι συμπληρώνετε το καθοριζόμενο ανώτατο επιτρεπτό όριο ηλικίας και γίνεται αυτοδίκαια αποστρατεία.
Η δική σας αίτηση παραίτησης, σαφώς διαφέρει από την αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας που προβαίνει η Διοίκηση, αφού μπορούσε να διεκδικηθεί δικαστικά επαναφορά στην Υπηρεσία και λήψη πρόσθετων βαθμών ιεραρχίας.
Ειδικά στο συνταξιοδοτικό είχε μεγάλη βαρύτητα η δικαστική αποκατάσταση αφού εχορηγούντο πρόσθετοι βαθμοί ιεραρχίας (δηλαδή μεγαλύτερη σύνταξη).
Με το Ν.4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου) επειδή οι συντάξεις των ατόμων που συνταξιοδοτούνται με το θεσμικό πλαίσιο του νόμου αυτού (αφορά όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και εφεξής) , είναι κατά πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες ομοιόβαθμων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Ν.4387/2016 , εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται όφελος δικαστικής διεκδίκησης αφού με τον επανυπολογισμό που θα διενεργείται θα απονέμεται σύνταξη με το νέο σύστημα, τουτέστιν θα έχει λαμβάνειν μικρότερο ποσό σύνταξης.
Συνεπώς, εφεξής η αίτηση παραίτησης δεν θα διαφέρει από την αυτεπάγγελτη αποστρατεία, πλήν όμως θα έχει σχέση με τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών του έτους αποχώρησης , γιατί εκτιμούμε ότι στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία που επέρχεται στις 31/12 του έτους αποχώρησης πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αποδοχές του έτους αυτού στον καθορισμό της σύνταξης.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X