Γιατί χαλαρώνουν οι μύες του πυελικού εδάφους;  thumbnail
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική όμάδα μυών για κάθε γυναίκα, μέσω των οποίων ελέγχονται ορισμένες βασικές τους λειτουργίες. Μάθε που οφείλεται η χαλάρωσή τους και τι προβλήματα προκαλεί.

Γιατί χαλαρώνουν οι μύες του πυελικού εδάφους;

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ σημαντικοί, καθώς «υποστηρίζουν» την κύστη, το έντερο, την μήτρα και τον κόλπο.


Εκτείνονται από τον κόκκυγα μέχρι το ηβικό οστό, έχοντας ένα σχήμα που θυμίζει αιώρα και λόγω της γυναικείας ανατομίας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρείται χαλάρωση στη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.


Eιδικά στις γυναίκες μέσης ηλικίας, έρευνες έχουν δείξει ότι μια στις τρεις ταλαιπωρείται από το πρόβλημά αυτό.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις ειναι οι βασικοι τρόποι εκδήλωσης της χαλάρωσης στη συγκεκριμένη ομάδα μυών: Η ακράτεια σε ούρα, η ακράτεια σε περιττώματα και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων.


Τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά και σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαιτερα έντονα. Σε αυτά συγκαταλέγονται η επώδυνη ούρηση, ο πόνος ή η πίεση στον κόλπο ή στον πρωκτό, οι πόνοι μετά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και η απώλεια ουρων όταν μια γυναίκα γελά, βήχει ή κάνει κάποιας μορφής άσκηση.


Η βασικότερη αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το φαινόμενο αυτό είναι η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η παχυσαρκία, μια πιθανή ουρολοίμωξη, η χρόνια δυσκοιλιότητα, το σήκωμα βαρών, ο έντονος βήχας, αλλά και ο γενικότερος τρόπος ζωής.


Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, και με τους ακόλουθους τρόπους: Φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις Kegel, ενέσεις botox, ακόμα και χειρουργικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μεθόδους που έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, αναφορικά με την οριστική αντιμετώπιση του θέματος αυτού.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealth.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X