Οι πολυβιταμίνες κατά την κύηση μειώνουν την πιθανότητα παιδικού αυτισμού thumbnail
Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι πολυβιταμίνες κατά την κύηση μειώνουν την πιθανότητα παιδικού αυτισμού

Η λήψη πολυβιταμινών κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.


Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ Ελιζαμπεθ Ντε Βιλμπις από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Ντρεξελ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ανέλυσε στοιχεία για 273.107 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από τη Στοκχόλμη. Τα παιδιά είχαν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 1997 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τα 15.


Οι μητέρες είχαν δώσει πληροφορίες για την χρήση φυλλικού οξέος, σιδήρου και πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψή τους. Οι περιπτώσεις παιδικού αυτισμού καταγράφηκαν μέσω των εθνικών αρχείων.


Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που ίσως επηρεάζουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι πολυβιταμίνες εξηγούσαν τη διαφορά ως προς τον αυτισμό.


Τα στοιχεία ότι το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος μείωναν τον κίνδυνο αυτισμού δεν είχαν συνοχή, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.


«Η χρήση πολυβιταμινών με ή χωρίς σίδηρο ή φυλλικό οξύ σχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα παιδικού αυτισμού με διανοητική αναπηρία. Οι πιθανότητες αυτισμού στην ομάδα που έπαιρνε πολυβιταμίνες ήταν 30% μικρότερες», σύμφωνα με την Δρ Ντε Βιλμπις.


Και συμπληρώνει ότι οι περισσότερες μητέρες συμβουλεύονται να παίρνουν προγεννητικά βιταμίνες για την πρόληψη γεννητικών ανωμαλιών, και ενδεχόμενως να υπάρχει και επιπρόσθετο όφελος όπως δείχνει η μελέτη.


Πάντως, σπεύδει να τονίζει ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήνεται η χρήση πολυβιταμινών για την πρόψηλη του αυτισμού, καθώς οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλες υγιεινές δραστηριότητες που να συντελούσαν στον μειωμένο κίνδυνο παιδικού αυτισμού.


Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X