Το παιδί μου έχει έντονο βήχα. Τι μπορεί να συμβαίνει; thumbnail
Σε ηλικίες 6μηνών – 6 ετών ένα παιδί παρουσιάζει κατά μέσο όρο 4-6 επεισόδια ρινοφαρυγγίτιδας κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Το παιδί μου έχει έντονο βήχα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Έντονος και οξύς βήχας: μια από τις πιο συχνές αιτίες που ωθούν τους γονείς να τηλεφωνήσουν ή και να επισκεφθούν το γιατρό.


Σε τι οφείλεται;


Πρώτον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο οξύς βήχας δεν είναι αρρώστια αλλά σύμπτωμα. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδέεται με ένα είδος ρινο-φαρυγγίτιδας (πολλή συχνή ασθένεια στα παιδιά) ή και βρογχίτιδα. Ουσιαστικά προκαλείται ακούσια από τον οργανισμό, με στόχο να διανοίξει την αναπνευστική οδό που φράσσεται από διάφορες αιτίες.


Ο ανακλαστικός βήχας μπορεί να παρουσιαστεί στο βρέφος από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής του αλλά είναι πιο αποτελεσματικός σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία.


Γίνεται χρόνιος και άρα πολύ πιο ανησυχητικός όταν συνεχίζεται για διάρκεια περισσότερο από 3 εβδομάδες.


Χωρίζεται σε δυο κατηγορίες:


-       Ο ξερόβηχας: ο ξερόβηχας ανησυχεί περισσότερο τους γονείς καθώς κάνει την εμφάνισή του κυρίως το βράδυ και δυσχαιρένει τον ύπνο του νηπίου


-       Ο… αναπαραγωγικός βήχας: είναι ο βήχας που συνδέεται με φλέγματα. Αν το παιδί κιόλας καταφέρνει να βγάζει τα φλέγματα, τότε είναι πιο εύκολο να… καθαρίσει. Οι γονείς ανησυχούν λιγότερο όταν το παιδί τους παρουσιάζει τέτοιου είδους βήχα.


 


Σε ηλικίες 6μηνών – 6 ετών ένα παιδί παρουσιάζει κατά μέσο όρο 4-6 επεισόδια ρινοφαρυγγίτιδας κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.


Κατά μέσο όρο 200 διαφορετικές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ιδιαίτερα μεταδοτική αρρώστια. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας είναι ακόμα ανώριμο, οπότε είναι εύκολο να νοσήσει, ειδικά αν έρχεται σε επαφή με πολλά άλλα παιδάκια. Ωστόσο, μη σας ανησυχεί πολύ. Ο βήχας του θα κρατήσει 10-14 μέρες.


Κι εσείς θα πρέπει να αποκτήσετε… ανοσία όταν θα τον βλέπετε συνέχεια άρρωστο τον πρώτο καιρό που θα πηγαίνει στον παιδικό σταθμό.


Αν τώρα ο βήχας συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, διάρροιες, ακεφιά, έλλειψη όρεξης για φαγητό και για παιχνίδι, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!


Πώς να καταπραΰνετε τον βήχα; 


Η θεραπεία του βήχα είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του παιδιού σας και καλό είναι να τα ακολουθείτε πάντα, έχει δεν έχει βήχα το παιδί σας!


-       Να αερίζετε καθημερινά όλα τα δωμάτια


-       Να έχετε μια σταθερή θερμοκρασία σπιτιού γύρω στους 19-20 βαθμούς, όχι πολλή ζέστη το χειμώνα, όχι πολύ κρύο το καλοκαίρι (με το καλοριφέρ και το air condition)


-       Να δίνετε πολύ νερό στο παιδί σας


-       Να καθαρίζετε τη μυτούλα του με φυσιολογικό ορό 2 φορές την ημέρα


-       Αποφύγετε αλλεργιογόνα περιβάλλοντα: σκόνη, κατοικίδια


-       Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι


-       Να φροντίζετε το παιδί σας να έχει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες


-       Τα σαββατοκύριακα αντί για βόλτες στο εμπορικό, οργανώστε βόλτες στην εξοχή και στην παιδική χαρά για να εισπνεύσει το παιδί σας καθαρό αέρα


-       Μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας με βιταμίνες και προβιοτικά (αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας)


Η θεραπεία;


Μην κάνετε μόνοι σας το γιατρό! Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού καταφύγετε σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή!


Μέχρι τα 2 έτη, οι λύσεις είναι περιορισμένες καθώς οι γιατροί απαγορεύουν την πλειονότητα των αντιβηχικών φαρμάκων.


Προς Θεού, μακριά από αντιβιώσεις! Αντιβίωση θα πάρει το παιδί σας μόνο αν το πεί ο γιατρός του. Παράλληλα, αποφύγετε τη χρήση των κορτικοειδών, χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμα κι αν το παιδί σας τα είχε πάρει στο παρελθόν σε αντίστοιχη περίπτωση. Υπάρχουν ειδικά σιροπάκια για παιδιά αλλά προτού τα δώσετε στο παιδί σας, πάρτε και πάλι τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.


Λύση στο ζήτημά σας μπορεί να δώσει και η ομοιοπαθητική αλλά και εκεί θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό!


 Νίκη Κοσκινά


Με πληροφορίες από το e-sante.fr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X