Τεχνικές χαλάρωσης για παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες thumbnail
Η εφαρμογή τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργικότητα και συναισθηματική επάρκεια.

Τεχνικές χαλάρωσης για παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες

Επιστήμονες από πολλές ειδικότητες έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΔΕΠΥ, υπό την αιγίδα του Παν/μιου Αθηνών, στις 6-8 Οκτωβρίου. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ.


Η ΔΕΠΥ τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για πολλούς κλινικούς και κοινωνικούς επιστήμονες. Τα αδιευκρίνιστα αίτια, η υψηλή συχνότητα εμφάνισης και η πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση ωθεί τους επιστήμονες στην αναζήτηση και δημιουργία νέων τεχνικών και θεραπευτικών μέσων που θα αντιμετωπίζουν τη ΔΕΠΥ πιο αποτελεσματικά.


Υπό το πρίσμα της διεπιστημονικότητας


Παιδοψυχίατροι, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, και άλλες ειδικότητες συναντήθηκαν για να αναπτυχθεί ο διάλογος τόσο για το παιδί με ΔΕΠΥ όσο και τον ενήλικα. Ιδιαίτερα δε για το παιδί και τον έφηβο με ΔΕΠΥ.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής συμμετείχε στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο ΔΕΠΥ παρουσιάζοντας διεθνείς επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη των θεραπευτικών τεχνικών χαλάρωσης στα παιδιά και τους εφήβους με ΔΕΠΥ καθώς και άλλες συναισθηματικές (άγχος κατάθλιψη σε εφήβους) και συμπεριφορές διαταραχές (επιθετικότητα).


Παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες


Ένα παιδί-έφηβος με ΔΕΠΥ εκτός από δυσκολίες συγκέντρωσης βιώνει συχνά και έντονο στρες. Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα ερεθίσματα που δέχεται, αποτυγχάνει συχνά, αγχώνεται, δυσκολεύεται στη διατήρηση υγιών σχέσεων, ενώ συχνά διακατέχεται από ένα αίσθημα ανεπάρκειας. Με αποτέλεσμα αυτή η πίεση που βιώνει το παιδί-έφηβος να αλλάζει τη φυσιολογία του σώματός του και να το θέτει σε διαρκή λειτουργία άμυνας και εγρήγορσης.


Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζουν το παιδί με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες, σε βαθμό που περιορίζουν τη λειτουργικότητά του. Επομένως, όσοι ασχολούνται με παιδιά αυτών των ομάδων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το συναισθηματικό φορτίο που φέρουν, καθώς τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ χαλαρής ζωής και ζωής με ΔΕΠΥ.


Η συμβολή της εργοθεραπείας και των τεχνικών χαλάρωσης


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, προτείνει μια σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση μέσα από την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ. Η εφαρμογή τους φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργικότητα και συναισθηματική επάρκεια.


Επιλεγμένες τεχνικές ασκήσεις σωματικής χαλάρωσης, δοκιμασμένες, εύκολα εφαρμόσιμες και προσαρμοσμένες στον ειδικό πληθυσμό των παιδιών και εφήβων τα βοηθά να διαχειριστούν το άγχος και να περιορίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν εδώ και χρόνια, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της ΔΕΠΥ.


Θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης


Η αξία των θεραπευτικών τεχνικών χαλάρωσης είναι γνωστές τόσο από τους αρχαίους Έλληνες (Ασκληπιό, Ιπποκράτη), όσο και από άλλους λαούς (Αιγύπτιους, Ινδούς, Κινέζους). Σήμερα κάποιες από αυτές έχουν διατηρηθεί ή τροποποιηθεί, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί καινούριες. Οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους έχουν σαφώς επιρροές και από τις αισθητηριακές τεχνικές sensory με το deep pressure.


Μετά από κάθε συνεδρία χαλάρωσης, ο νέος έχει την ευκαιρία να μετρήσει την αλλαγή της συναισθηματικής του κατάστασης και με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να χαλαρώνει ακόμα και όταν είναι μονός του.


Σε ποιους απευθύνονται οι τεχνικές χαλάρωσης;


Οι τεχνικές αυτές αφορούν τόσο τα παιδιά με ΔΕΠΥ όσο και παιδιά με συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Περιορίζουν την αυτοδιέγερση και συμβάλλουν στον χειρισμό των δύσκολων συναισθημάτων. Παράλληλα βοηθούν τον έφηβο να ελέγχει το άγχος του και να εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του. Οι τεχνικές αυτές πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένους θεραπευτές, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια.


(Ο κ. Στέλιος Μαντούδης πραγματοποιεί τρεις φορές τον χρόνο ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ψυχολόγους και άλλους θεραπευτές).

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X