Ευθύμιος Πιστιόλας: Από μία μικρή πλατεία του Αγρινίου «ταξίδεψε» το ελληνικό ρύζι σε όλο τον κόσμο! thumbnail
Πριν από λίγες μέρες, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Ευθύμιος Πιστιόλας, εκ των ιδρυτών της Agrinο-EΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε, της εταιρίας που ξεκίνησε από μία μικρή πλατεία του Αγρινίου, αναπτύχθηκε, έφερε στην αγορά το περίφημο ρύζι «Agrino» και την πρωτοποριακή για την εποχή του χάρτινη συσκευασία!

Ευθύμιος Πιστιόλας: Από μία μικρή πλατεία του Αγρινίου «ταξίδεψε» το ελληνικό ρύζι σε όλο τον κόσμο!

Πριν από λίγες μέρες, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Ευθύμιος Πιστιόλας, εκ των ιδρυτών της Agrinο-EΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε, της εταιρίας που ξεκίνησε από μία μικρή πλατεία του Αγρινίου, αναπτύχθηκε, έφερε στην αγορά το περίφημο ρύζι «Agrino» και την πρωτοποριακή για την εποχή του χάρτινη συσκευασία!Ποια είναι όμως η ιστορία της οικογένειας; Σε ποια εποχή γεννήθηκε η Agrino και πως κατάφερε να πρωταγωνιστήσει; Οι άνθρωποι της υποστηρίζουν ότι είναι μια «από τις πιο ελληνικές εταιρείες». Να γιατί…


Ο Ευθύμιος Πιστιόλας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1922. Μαζί με τα αδέρφια του, Ευστράτιο και Γεώργιο, ίδρυσε το 1955 την εταιρία Αφοί Πιστιόλα – Ελληνικοί Ορυζόμυλοι, εγκαθιστώντας στο Αγρίνιο εργοστάσιο με αντικείμενο την επεξεργασία ρυζιών.  Στα παιδικά τους χρόνια, τα αδέλφια μπαινόβγαιναν στο μπακάλικο του πατέρα τους και απέκτησαν αγάπη και μεράκι για το εμπόριο. Σε μία ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα, η οποία έψαχνε ακόμα τα βήματα και τον προσανατολισμό της, γεννήθηκε μία ιδέα που έμελλε να πρωταγωνιστήσει για δεκαετίες στην εμπορική ζωή της Ελλάδας.Από ένα μικρό μπακάλικο στην πλατεία του ΑγρινίουΠώς ξεκίνησε η περιπέτεια και η ενασχόληση τους με το εμπόριο; Από πολύ νωρίς έμαθαν τα μυστικά του εμπορίου τροφίμων από τον πατέρα τους. Η ιστορία της εταιρίας τους ξεκίνησε από το μικρό μπακάλικο στην πλατεία Χατζοπούλου στο Αγρίνιο, λίγο μετά τον πόλεμο, όταν η Ελλάδα μετρούσε ακόμα πληγές και απώλειες και προσπαθούσε με κάποιον τρόπο να σταθεί στα πόδια της.


Το μαγαζί είχε στην προμετωπίδα την κλασική ταμπέλα «Εδώδιμααποικιακά» και ανήκε στον Κωνσταντίνο Πιστιόλα, έναν έμπειρο επαγγελματία της εποχής, γνωστό και αγαπητό στη μικρή κοινωνία του Αγρινίου. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς  και επιμονής, ξεκίνησαν τα πρώτα δικά τους βήματα στο εμπόριο ρυζιού.


Η εταιρία τους μάλιστα είχε το χαρακτηριστικό όνομα ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλα, από τα αρχικά γράμματα στα μικρά ονόματα των τριών αδελφών (Ευστράτιος, Ευγένιος, Γεώργιος), που σχημάτιζαν την προσφώνηση «εύγε!». 


Οι πρωτοπόροι της χάρτινης συσκευασίας!


Μετακόμισαν στην Αθήνα και το 1969 λάνσαραν στην Ελληνική αγορά το ρύζι «Agrino», στην πρωτοποριακή για την εποχή του χάρτινη συσκευασία, κυρίαρχη ως τις μέρες μας. Oι σακούλες αυτές είναι οικολογικές, φιλικές όχι μόνο προς τον καταναλωτή, αλλά και το περιβάλλον. Ο λόγος αυτής της ονομασίας; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διάλεξαν το όνομα προκειμένου να θυμίζει την πατρίδα τους το Αγρίνιο, από το οποίο ποτέ δεν απομακρύνθηκαν πολύ, αλλά και κάτι πιο μοντέρνο που να συμβαδίζει με τα πρότυπα της εποχής. Έτσι καθιέρωσαν το Agrino, που είχε μέσα του και μία νότα από… Ιταλία.
Η πορεία προς την κορυφή τη δεκαετία του '70


Η  εταιρία συνέστησε δίκτυο διανομών, με έδρα την Κυψέλη και διεύρυνε την παρουσία των προϊόντων Agrino στην Ελληνική αγορά. Τη δεκαετία του ‘70 με πρωτοποριακές διαφημιστικές δράσεις και έμφαση στην ποιότητα, κατέκτησε τη πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών. Εκείνη την περίοδο, η εταιρία διευρύνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο με εξειδίκευση σε όλες τις λευκές ελληνικές ποικιλίες ρυζιού καθώς και στο "κίτρινο ρύζι" parboiled. To 1980 μάλιστα ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές σε Γερμανία και Αμερική, ταξιδεύοντας ένα ελληνικό προϊόν σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η βάση όμως για όλα αυτά είναι και παραμένει το εργοστάσιο του Αγρινίου. Η  εταιρεία και οι αδελφοί Πιστιόλα πορεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο ως τα τέλη του 20ού αιώνα, με το 1998 να είναι χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία. Μέσα στη «νέα καρδιά» της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, που πλέον είναι η Μακεδονία, λόγω αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της σχετικής ξηρασίας που παρατηρείται στον Νότο, ιδρύεται το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.


Ήδη τρία χρόνια νωρίτερα έχει εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο του Αγρινίου και έχει οργανωθεί το νέο κέντρο διανομής στη Λυκόβρυση Αττικής.  Όλες αυτές οι εξελίξεις βοηθούν την εταιρεία να μπει και στην αγορά των οσπρίων (φασόλια, φακές και φάβα), διευρύνοντας και άλλο τους ορίζοντες της. Μια αγορά «γειτονική» και μάλλον συμπληρωματική στο ρύζι.


Το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη


Στα τέλη του ’90 ο Ευθύμιος Πιτσιόλας πρωτοστάτησε στην παραγωγική επέκταση της Agrino ολοκληρώνοντας το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, μέσα στην καρδιά της καλλιέργειας των ελληνικών ρυζιών και οσπρίων.


Το ρύζι αποδείχθηκε χρυσός για την οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι πλεονασματική στην παραγωγή ρυζιού. Ετησίως παράγονται περί τις 200.000 τόνοι ρυζιού, ενώ καταναλώνονται μόλις 120.000 τόνοι.


Από το 1990 και μετά η εταιρεία αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα. Έτσι το 1993 αρχίζει να δραστηριοποιείται στην αγορά των οσπρίων.
Η ανανεωμένη Agrino με το μοντέρνο προφίλ!


Από το 2005 η ευθύνη της εταιρείας ανήκει στη δεύτερη γενιά, στα έξι παιδιά των τριών ιδρυτών της. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δύο εργοστάσια επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού, τρία κέντρα διανομών και απασχολεί περίπου 200 εργαζομένους.


Το 2015 η Agrino ανανέωσε το προφίλ της και την εταιρική της ταυτότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την αισθητική της εποχής. Με νέο μοντέρνο λογότυπο και νέες συσκευασίες, λανσάρει πλέον την σειρά Agrino Brown Family με έναν τύπο καστανού ρυζιού για κάθε μαγειρική χρήση.


Ο κ. Αγις Πιστιόλας είχε εξηγήσει σε συνέντευξη του στο «Βήμα»: «Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις τροφίμων αναθεωρούν τις αρχές λειτουργίας τους και υιοθετούν νέους κανόνες, θεσπισμένους με βάση την ανάγκη παραγωγής προϊόντων υγιεινών και ακίνδυνων για τον καταναλωτή. Οι αγοραστές και οι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο ευαίσθητοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και σε θέματα διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων».Η οικογένεια του συνεχιστής του έργου του


Μαζί με την σύζυγο του, Καίτη Πιστιόλα , απέκτησε 3 γιούς και 6 εγγόνια, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του….


Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι συνεχιστές της εταιρίας, το μυστικό βασίζεται στην ποιότητα, αλλά και στην πίστη στο ελληνικό προϊόν, το οποίο παρά την κρίση, εξακολουθεί να αντέχει στον χρόνο!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X