Κολπική μυκητίαση: Γιατί συνεχίζει να σου εμφανίζεται;  thumbnail
Διάβασε 5 πιθανούς λόγους για τους οποίους παθαίνεις συνεχώς κολπiκή μυκητίαση. Τι κάνεις... λάθος και τι θα πρέπει να προσέχεις.

Κολπική μυκητίαση: Γιατί συνεχίζει να σου εμφανίζεται;

Η κολπική μυκητίαση είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή κολπίτιδας, η οποία εμφανίζεται στην πλειοψηφία των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 75% των γυναικών την παρουσιάζει μια φορά στη ζωή της, ενώ το 40 – 45% θα εμφανίσουν 2, ίσως και 3 φορές.


Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν 5 πιθανοί λόγοι που συνεχίζεις να παθαίνεις κολπική μυκητίαση.


1. Σεξ


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γυναικείος κόλπος έχει μια συγκεκριμένη «ισορροπία» βακτηρίων και Ph, η οποία μπορεί να αναταραχθεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το σπέρμα του άντρα. Αυτό είναι πιθανό να σου συμβεί και στην περίπτωση που έχεις νέο σύντροφο. Παράλληλα, ο κόλπος σου μπορεί να αντιδράσει εμφανίζοντας μυκητίαση και από τη χρήση κάποιου λιπαντικού.


2. Ο τρόπος που πλένεις τον κόλπο σου


Αυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι το να πλένεις το εσωτερικό του κόλπου σου, στο πλαίσιο του συνολικού καθαρισμού του σώματός σου, ειδικά με τη χρήση του ντους. Ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό «καταστρέφεις» τα λεγόμενα καλά βακτήρια που συσσωρεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, απαγορεύονται και τα αφρόλουτρα με έντονη μυρωδιά και οτιδήποτε μπορεί να αναταράξει την κολπική σου ισορροπία.


3. Αντιβιοτικά


Τα αντιβιοτικά κάνουν καλό στον οργανισμό γιατί «εξολοθρεύουν» τα βακτήρια, όμως παράλληλα μπορεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο να σου προκαλέσουν κάποια κολπική μυκητίαση, καθώς είναι πιθανό να εξαφανίσουν και τα «καλά» βακτήρια του κόλπου σου.


4. Στενά, συνθετικά εσώρουχα


Τα εσώρουχα αυτά έχουν την τάση να ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων. Σε περίπτωση που είσαι επιρρεπής στις μυκητιάσεις, οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό θα είναι να επιλέγεις βαμβακερά εσώρουχα.


5. Διαβήτης


Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν μυκητιάσεις, καθώς τα βακτήρια ευνούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X