Ημικρανία με αύρα: Πώς εμφανίζεται και τα συμπτώματά της thumbnail
Η πιο κοινή αύρα αποτελείται από οπτικά συμπτώματα και ονομάζεται οπτική αύρα. Συχνά, ο άνθρωπός που έχει οπτική αύρα περιγράφει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά/ σκοτεινά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο (τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικής αύρας).

Ημικρανία με αύρα: Πώς εμφανίζεται και τα συμπτώματά της

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας ΚεφαλαλγίαςΜερικοί άνθρωποι με ημικρανία παρουσιάζουν αύρα. Συχνά, αποκαλείται λανθασμένα ως «αύρα» η ακαθόριστη και μη συγκεκριμένη αίσθηση ότι θα επέλθει μία ημικρανική κρίση. Όμως, ο όρος αύρα αναφέρεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό: "Αύρα", στην ημικρανία, είναι ορισμένα συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα από την όραση, την αισθητικότητα, την κίνηση ή την ομιλία, που συνήθως προηγούνται του πόνου.


Η πιο κοινή αύρα αποτελείται από οπτικά συμπτώματα και ονομάζεται οπτική αύρα. Συχνά, ο άνθρωπός που έχει οπτική αύρα περιγράφει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά/ σκοτεινά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο (τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικής αύρας). Συχνά τα συμπτώματα συνυπάρχουν: Μία γραμμή, φωτεινή ή όχι, που μπορεί να αναβοσβήνει έχει από τη μία πλευρά της μία περιοχή όπου η όραση δεν είναι καθαρή (αυτό αποκαλείται ιατρικά "σπινθηροβόλο σκότωμα").


Τα συμπτώματα της οπτικής αύρας εντοπίζονται σε τμήμα του οπτικού πεδίου (δεξιού ή αριστερού), κάτι που συχνά κάνει τον άνθρωπό που τα έχει, να θεωρεί, λανθασμένα, ότι τα συμπτώματα αφορούν στο ένα μάτι (δεξιό ή αριστερό). Τα συμπτώματα της οπτικής αύρας συνήθως μετακινούνται μέσα στο οπτικό πεδίο, συχνότερα κινούμενα από το κέντρο προς τα έξω. Αν εντοπίζονται σε ολόκληρο το ήμισυ του πεδίου, συχνά περιγράφεται ότι «φαίνονται τα πρόσωπα και τα αντικείμενα μισά». Διαρκούν χαρακτηριστικά λιγότερο από ώρα, και συχνά μόνο 15 ή 20 λεπτά. Ο πονοκέφαλος της ημικρανίας συνήθως ακολουθεί την αύρα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται ή να συμβαίνουν ταυτόχρονα.


Εκτός από τα οπτικά συμπτώματα, μερικοί άνθρωποι έχουν αισθητική αύρα (μούδιασμα ή «βελόνιασμα») σε ένα μέρος του σώματος. Η αισθητική αύρα περιλαμβάνει συνήθως το χέρι και το πρόσωπο στην ίδια πλευρά. Άλλοι άνθρωποι βιώνουν διαταραχές του λόγου ως τμήμα της αύρας τους (δεν βρίσκουν τις λέξεις ή και δεν μπορούν καθόλου να μιλήσουν) και άλλοι, πολύ σπανιότερα, συμπτώματα αδυναμίας ή και παράλυσης στη μία μεριά του σώματος, που ονομάζονται κινητική αύρα.


Αν και τα συμπτώματα αύρας μπορούν να είναι (αρχικά, τουλάχιστον) τρομακτικά για μερικούς ανθρώπους, είναι γενικά ουσιαστικά αβλαβή, και οι άνθρωποι με ημικρανία με αύρα τα βιώνουν πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Εντούτοις, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τέτοια συμπτώματα να αναφέρονται στον νευρολόγο, για να εξασφαλιστεί ότι δεν οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία. Αν η ημικρανική αύρα είναι συχνή, τότε ο νευρολόγος είναι πολύ πιθανό να προτείνει προφυλακτική θεραπεία. Ασθενείς με ημικρανία με αύρα σωστό είναι να αποφεύγουν το κάπνισμα και, αν είναι γυναίκες, τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών.


Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα συμπτώματα της αύρας εμφανίζονται λόγω ενός φαινομένου που συμβαίνει στονεγκέφαλο, για το οποίο στα ελληνικά χρησιμοποιούμε τον όρο "φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή" (στα αγγλικά: "Cortical Spreading Depression"). Πρόκειται στην ουσία για ένα κινούμενο κύμα διέγερσης των νευρικών κυττάρων, που αρχίζει συνήθως στις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου και μετακινείται αργά κατά μήκος της επιφάνειας του εγκεφάλου.


Το κύμα αυτό ακολουθείται από ένα μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καταστολή της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να ερμηνεύσει διάφορους τύπους αύρας, όπως για παράδειγμα τις φωτεινές οπτικές γραμμές που μερικοί πάσχοντες από ημικρανίας βιώνουν κατά τη διάρκεια της αύρας τους (προκαλούνται από το κύμα διέγερσης), αλλά και την παρακείμενη προσωρινή μερική απώλεια όρασης (κύμα καταστολής). Όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν ημικρανία χωρίς αύρα, η "έλλειψη" της αύρας ίσως οφείλεται στο ότι στον εγκέφαλο τους δεν συμβαίνει το φαινόμενο της φλοιώδους μετακινούμενης καταστολής ή, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, στο ότι το φαινόμενο συμβαίνει, αλλά δεν εκφράζεται με κλινικά συμπτώματα.


Συνοψίζοντας περί ημικρανικής αύρας, μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται περί ενός φαινομένου που, αν και μπορεί να μοιάζει ανησυχητικό, είναι ουσιαστικά αβλαβές. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συχνής αύρας ο νευρολόγος μπορεί να συστήσει κάποια προληπτική αγωγή, ενώ γενικές συστάσεις περί τρόπου ζωής, όπως η αποφυγή καπνίσματος καλό είναι να εφαρμόζονται.


Πηγή: www.headaches.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X