Η μητέρα μου στα 75 της έχει πάχυνση του ενδομητρίου. Είναι ανησυχητικό; thumbnail

Ο 40χρονος Γιάννης, αναγνώστης του boro.gr,

Το αίμα μπορεί να οφείλεται (με υψηλές πιθανότητες) σε κάποια ατροφία λόγω της εμμηνόπαυσης, αλλά σίγουρα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα του καρκίνου για να είμαστε ήσυχοι. Έτσι, η μητέρα σας πρέπει να κάνει οπωσδήποτε μια εξέταση.

Η μητέρα μου στα 75 της έχει πάχυνση του ενδομητρίου. Είναι ανησυχητικό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός ΓυναικολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: Η μητέρα μου, 75 χρονών, είδε κηλίδες αίματος και πήγε στον γυναικολο και είδε οτι είχε πάχυνση του ενδομητρίου 22χιλ και τις συνέστισε απόξεση την οποια θα την κανει σε δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα θα βγουν μετά από ενα μήνα. Σε τι μπορεί να οφείλεται η πάχυνση του ενδομητρίου; Είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και πώς; Απο αυτά που έχω διαβάσει στο ίντερνετ έχω φοβηθεί πολύ. Μήπως πρέπει να κάνει πιο γρήγορα την απόξεση; 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι κανόνας για όλους τους γυναικολόγους του Κόσμου ότι, όταν μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση εμφανίσει αίμα από τον κόλπο, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταλεί δείγμα για ιστολογική εξέταση και να δούμε αν πρόκειται για κακοήθεια ή όχι. Το αίμα μπορεί να οφείλεται (με υψηλές πιθανότητες) σε κάποια ατροφία λόγω της εμμηνόπαυσης, αλλά σίγουρα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα του καρκίνου για να είμαστε ήσυχοι. Έτσι, η μητέρα σας πρέπει να κάνει οπωσδήποτε μια εξέταση. Μπορεί να κάνει αναρρόφηση σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Είναι μια απλή μέθοδος που όμως δεν σας εξασφαλίζει απόλυτα. Άλλος τρόπος είναι η απόξεση του ενδομητρίου που σας δίνει καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, καθώς παίρνει δείγμα από τη μίση περίπου επιφάνεια της μήτρας (αλλά και πάλι όχι από ολόκληρη την επιφάνεια). Τέλος η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να είναι η υστεροσκόπηση, καθώς με την τοποθέτηση κάμερας μέσα στη μήτρα μπορούμε να πάρουμε στοχευόμενες βιοψίες και να έχουμε ακριβέστερη διάγνωση.


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης
Director European Association Paedriatric-Adolescent Gynaecology

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X