Τσίπρας - Τράμπ - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα συζητήσεων  thumbnail

Τσίπρας – Τράμπ – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα συζητήσεων

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση και στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους.


Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν θέματα:


α) οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.


β) ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.


γ) περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].


δ) ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.


Η βάση της Σούδας


Ένα από τα θέματα που παρακολουθεί πολύ στενά η προεδρία Τραμπ αφορά και τη βάση της Σούδας. Πηγές από την Αθήνα ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται από καμία πλευρά θέμα επέκτασης της συμφωνίας για πέντε έτη, ούτε είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.


Είναι γνωστό άλλωστε πως η συμφωνία ανανεώθηκε για ένα έτος πολύ πρόσφατα και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για επέκταση της συνεργασίας όχι χρονική, αλλά «ποιοτική»


Πηγή: efsyn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X