Πρωτοποριακό πρόγραμμα εντοπίζει παιδιά με δυσλεξία μέσα σε 10 λεπτά! thumbnail
Εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα εντοπίζει παιδιά με δυσλεξία μέσα σε 10 λεπτά!

Ένα πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της δυσλεξίας, εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης.


Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από Κρητικό επιστήμονα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και υλοποιείται από έναν Κρητικό καθηγητή του Χάρβαρντ, με την μέθοδο RADAR, η οποία παρουσιάστηκε σε εσπερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.


Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα R.A.D.A.R.: Γιάννης Ασλανίδης, Στέλιος Σμυρνάκης, Δώρα Μπαχούρου, Γιάννης Σμυρνάκης και Μ. Ρουσοχατζάκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.


Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μέθοδος R.A.D.A.R., η οποία αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού.


Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις, σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων οι οποίες επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.


Συγκεκριμένα, μέσω ειδικά κατασκευασμένου λογισμικού, από Κρητικούς επιστήμονες, καταγράφεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει ένα κείμενο το κάθε παιδί. Είναι μία εξέταση εύκολη και γρήγορη, φιλική προς τον αναγνώστη, είτε αυτός είναι παιδί είτε ενήλικας,και φυσικά καθόλου παρεμβατική μιας και το μόνο που πρέπει να κάνει ο αναγνώστης είναι να διαβάσει ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.


Η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ειδικούς του χώρου, προσφέροντας πληροφορίες οι οποίες μπορούν να είναι κρίσιμες και για την όποια διάγνωση αλλά και για τη σχεδίαση της όποιας πιθανής θεραπευτικής παρέμβασης.


Σε δηλώσεις του ο καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Στέλιος Σμυρνάκης ανέφερε:


«Συζητήσαμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε μία screening μέθοδο που λέγεται R.A.D.A.R. την οποία δημιούργησε ο Γιάννης Ασλανίδης που βοηθάει να εντοπιστεί πιθανή δυσλεξία στα παιδιά του δημοτικού και να προλαμβάνονται έτσι κάποιος μαθησιακές δυσκολίες στο μέλλον.


Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο και να κάνουμε τους ελέγχους σε όλα τα παιδιά της Κρήτης αν είναι δυνατόν. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, αναμένουμε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση για να βοηθηθούν τα παιδιά στην Κρήτη και να αποφύγουμε περαιτέρω μαθησιακές δυσκολίες στο μέλλον.


Η μέθοδος αυτή είναι πρωτοποριακή και πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κρήτη.


Η μέθοδος, θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο μελέτης που έκανε ο κ. Ασλανίδης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι πρωτοποριακή και μας επιτρέπει απολύτως να κάνουμε εντοπισμό της δυσλεξίας με παραμέτρους οι οποίες είναι αντικειμενικές.


Είναι πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται κάτι τέτοιο και σχεδιάζουμε μια κινητή ομάδα να πηγαίνει από σχολείο σε σχολείο στη Κρήτη και να κάνει έλεγχο στους μαθητές της τρίτης δημοτικού και μετά.


Η μέθοδος συνίσταται στο να καθίσει το παιδί μπροστά από μία οθόνη κομπιούτερ και να διαβάσει δυο κείμενα για περίπου 10 λεπτά. Αυτό είναι όλο, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος καταγράφονται οι κινήσεις των οφθαλμών όπως διαβάζει το κείμενο και από κει μετά γίνεται η διάγνωση αν υπάρχει αναγνωστικό πρόβλημα».


Πηγή: efsyn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X