Συνδέεται η χρήση χαρτιού υγείας με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; thumbnail

O Ιωάννης, αναγνώστης του boro.gr,

Ο κακός χειρισμός του εντούτοις μπορεί να προκαλέσει δυνητικά μια ουρολοίμωξη, κυρίως σε γυναίκες, αν σκουπίζονται με φορά από τον πρωκτό προς το αιδοίο και όχι με την αντίστροφη σωστή φορά...

Συνδέεται η χρήση χαρτιού υγείας με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός ΠαθολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρήση χαρτιού τουαλέτας και ενδονοσοκομειακών λοιμόξεων – ουρολοιμώξεων – μολυσμένων τροφών; Υπάρχει καμιά σχετική μελέτη ή έρευνα για να επιβεβαιωθεί ή αποκλειστεί ο ρόλος του χαρτιού τουαλέτας στην πρόκληση αυτών των λοιμώξεων, ώστε μετά να εξουδετερωθεί ίσως η πηγή των μικροβίων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το χαρτί υγείας που χρησιμοποιείται στις τουαλέτες των νοσοκομείων εφόσον φυλάσσεται εντός ακέραιας συσκευασίας και τοποθετείται σωστά στις προβλεπόμενες θήκες μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις ούτε μόλυνση τροφών. Κι αυτό γιατί πολύ απλά το αχρησιμοποίητο καθαρό χαρτί υγείας δεν φέρει παθογόνα μικρόβια. Ο κακός χειρισμός του εντούτοις μπορεί να προκαλέσει δυνητικά μια ουρολοίμωξη, κυρίως σε γυναίκες, αν σκουπίζονται με φορά από τον πρωκτό προς το αιδοίο και όχι με την αντίστροφη σωστή φορά, καθώς φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (ως επί το πλείστον κολοβακτηρίδια) μπορεί να εισχωρήσει στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες νοσοκομείου μιας και μπορεί να συμβεί και στο σπίτι. Οπότε εφιστούμε την προσοχή ειδικά των γυναικών στην ορθή προσωπική υγιεινή.
Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να διερευνούν το συγκεκριμένο ζήτημα πιθανώς λόγω της χαμηλής πιθανότητας εύρεσης αιτιολογικής συσχέτισης.


Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD
Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2130283064
www.synpraxis.eu

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X