Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα thumbnail

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Με διευρυμένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο αφορά τα αυθαίρετα.


Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν στη ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή να καταψηφίζουν, ενώ «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων. Κατά πλειοψηφία «πέρασαν» και τα άρθρα του νομοσχεδίου.


«Ηπιότερα τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα»


Παίρνοντας το λόγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως εδώ και δύο μέρες έγινε εκτενής συζήτηση, ξεχωρίζοντας παράλληλα δύο ενότητες θεμάτων στις οποίες παρατήρησε σύγκλιση αλλά και διαφορετικές απόψεις. Οι ενότητες αυτές αφορούσαν την αδειοδότηση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και τον έλεγχο προκειμένου να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος «μεταφέρεται στους μηχανικούς» και αυτό σημαίνει ότι φέρουν πλέον «σημαντική ευθύνη».


Ως προς τις δομές που θα δημιουργηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό της οικοδομικής δραστηριότητας και τον έλεγχο αυτής, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «φτιάχνουμε δομές και τις αποκεντρώνουμε», διευκρινίζοντας ότι παρά τη φοβία για δημιουργία γραφειοκρατικού μηχανισμού, εν τέλει θα προκύψει «ένας μηχανισμός που θα κάνει τη δουλειά του».


«Ταυτόχρονα για τη νέα δυναμική στις κατασκευές, ενισχύουμε τα δρακόντεια μέτρα για τα πρόστιμα για τη νέα γενιά αυθαιρέτων» τόνισε ο υπουργός, ενώ εξήγησε ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου (για τους δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο) που απαντά πλέον στο ερώτημα «αν υπάρχει σχεδιασμός…». 


Σχετικά με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο αυτά γίνονται «ηπιότερα», συμπεριλαμβάνοντας δύο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.


Πηγή: koutipandoras.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X