Κόντρα στη Βουλή με φόντο τα F-16 – Τι προβλέπει η συμφωνία  thumbnail

Κόντρα στη Βουλή με φόντο τα F-16 – Τι προβλέπει η συμφωνία

 Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η πολιτική κόντρα για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη. Να ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με τα F16, κάλεσε την ΝΔ, ο Γιώργος Σταθάκης. Είχε προηγηθεί κριτική από τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα αναφορικά με στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την πολιτική της κυβέρνησης, στον τομέα της οικονομίας. Δεν υπήρξε πρακτικό αποτέλεσμα από την συνάντηση, αφού ο κ. Τραμπ δεν έδωσε κατεύθυνση πίεσης προς το ΔΝΤ, υποστήριξε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.


«Ακούσαμε τι θα κερδίσει η Αμερική από τα F16, αλλά δεν ακούσαμε , πέρα από γενικές αοριστολογίες, τι θα πάρει η Ελλάδα», σχολίασε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας μάλιστα πως «ο κ. Τσίπρας που εκλέχτηκε ως Πρωθυπουργός του «πάρτα όλα», αποδείχτηκε ο πρωθυπουργός του «δώστα όλα και τσάμπα»».


Απαντώντας ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει εάν είναι υπέρ ή κατά της αναβάθμισης των F16 και της εξασφάλισης του αξιόμαχου της πολεμικής αεροπορίας.


Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως από την συνάντηση προκύπτει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, άλλων διασυνδέσεων υπό τη μορφή επενδύσεων, αλλά και της αξιοποίησης των υδρoγονανθράκων.


«Στο μακρύ κατάλογο όσων ηγετών και αξιωματούχων, όπως ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να προσθέσετε και τον πρόεδρο Τραμπ», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.


«H πτωχή πλην τίμια Ελλάς, σε μια επίδειξη φοβερής γενναιοδωρίας δέχεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο προπύργιο του καπιταλισμού», σχολίασε σκωπτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.


Από την άλλη, σοβαρότητα και νηφαλιότητα συνέστησε στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.


«Τα αποτελέσματα από τέτοιου είδους συναντήσεις δεν ενδείκνυνται για τίτλους και ατάκες στο youtube, για σούπερ τίτλους σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και για κίτρινα πρωτοσέλιδα», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα ανακτά πλέον το διπλωματικό της κεφάλαιο.


Δεν υπήρξε πρακτικό αποτέλεσμα από την συνάντηση, αφού ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε σε θεωρητικές εξελίξεις χωρίς να δώσει κατεύθυνση πίεσης προς το ΔΝΤ, υποστήριξε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.


Αν και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός να συναντάται ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, σχολίασε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αναβάθμιση των F16, «αλλά το θέμα είναι αν έχει κάνει ο κ. Καμμένος αίτημα για τα αντισταθμιστικά. Η ατζέντα Καμμένου είναι και ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην κυβέρνηση», όπως υποστήριξε.
Αναβάθμιση των F-16: Αυτά προβλέπει η συμφωνία


Τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16 έκανε γνωστές η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας με έγγραφό της προς το Αμερικανικό Κογκρέσο


Την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.


Ειδικότερα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.


Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζήτησε: 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δυο (2) επιπλέον, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS), 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs), 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT), 1 Joint Mission Planning System (JMPS), 1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V, αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V, 1 Avionics Level Test Station, εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας. Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II.


"Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO" αναφέρει το έγγραφο.


"Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" συμπληρώνουν οι Αμερικανοί.


Ακόμη, αναφέρεται πως από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει πολλούς τύπους F-16 (Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced) δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας και υποστήριξης του προγράμματος, ενώ σημειώνεται με νόημα πως η κίνηση αυτή δε ανατρέπει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.


Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.


Πηγή: stokokkino.gr, news247.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X