Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει; thumbnail

Η αναγνώστρια του boro.gr, Έφη

Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά του ως φίλη για ό,τι χρειαστεί ή να μείνω κοντά του, αγνοώντας φίλους και γνωστούς;

Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει;

Είμαι με έναν άνθρωπο 2 μήνες σχεδόν. Πριν λίγο καιρό του είπα να χωρίσουμε. Η στάση του μετά, και τα λογία του, μου επιβεβαίωσαν ότι έκανα καλά. Διάφοροι φίλοι μου και η αδερφή μου, μου είπαν ότι έκανα το καλύτερο και να μην μπλέξω μαζί του, γιατί δεν μου αξίζει.


Χθες μετά από δύο εβδομάδες μιλήσαμε μονοί μας και μου είπε ότι έχει μετανιώσει, θέλει να το πάμε πάλι από την αρχή βάζοντας ως προτεραιότητα έμενα, πως έκανε λάθος και δεν θέλει να με αφήσει τόσο εύκολα. Έχει μεγάλη υπομονή και πείσμα και με θέλει στη ζωή του γιατί τον έχω αλλάξει ως άνθρωπο και πρώτη φορά νιώθει έτσι για μια γυναικά.


Δεν ξέρω όμως τι να κάνω. Νιώθω μπερδεμένη. Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά του ως φίλη για ό,τι χρειαστεί ή να μείνω κοντά του, αγνοώντας φίλους και γνωστούς;


Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημά σας:


Στην αρχή του μηνύματός σας αναφέρετε πως εσείς είπατε στον πρώην σύντροφό σας να χωρίσετε, χωρίς ωστόσο να κάνετε λόγο για τα γεγονότα/συναισθήματα που σταδιακά σας οδήγησαν σε αυτήν την σημαντική απόφαση. Αναφέρετε μόνο πως ο περίγυρος επικρότησε αυτό σας το βήμα και πραγματικά μέσα από το μήνυμά σας διακρίνεται πόσο σημαντική είναι για εσάς η γνώμη των άλλων.


Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι που μας αγαπούν, και που μαζί μας βιώνουν κάθε φάση της ζωής μας, πολλές φορές μπορεί να γίνουν καλοί σύμβουλοι μιας και μπορεί να έχουν μια πιο διεισδυτική και αντικειμενική ματιά σε καταστάσεις που εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε, όντες συναισθηματικά εμπλεκόμενοι σε αυτές. Παρόλα αυτά, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί εάν αυτή η σχέση έχει ακόμη πράγματα να σας δώσει, είστε εσείς. Το ίδιο μας το σώμα, το πώς αισθανόμαστε όταν σκεφτόμαστε την πιθανότητα επανασύνδεσης, μας δίνει την απάντηση για το αν χωράει μια ακόμη ευκαιρία στη σχέση.


Στη συνέχεια του μηνύματός σας, αναφέρετε πως η στάση και τα λόγια του συντρόφου σας, μετά τον χωρισμό, σας επιβεβαίωσαν πως κάνατε καλά που χωρίσατε. Εσείς θα χρειαστεί τώρα να αξιολογήσετε εάν η συνολική παρουσία του πρώην φίλου σας μέσα στη σχέση, αλλά και κατά τη διάρκεια του χωρισμού, δηλώνει σεβασμό και ενδιαφέρον για εσάς. Η αναφορά σας στο ότι εκείνος έχει τώρα μετανιώσει, πως παραδέχεται τα λάθη του στη σχέση, είναι μια θετική αναφορά αρκεί να θέτει τις βάσεις για αλλαγές από πλευράς του πρώην συντρόφου σας, αλλά κι από τη δική σας πλευρά. Η σχέση σας δεν λειτούργησε με τον τρόπο που συμπεριφερόσασταν και οι δύο μέσα σε αυτή και για να ελπίσετε και να πιστέψετε πως θα λειτουργήσει στο μέλλον, θα χρειαστεί να συζητήσετε τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε, διαφορετικά θα βρεθείτε και πάλι αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.


Οι φίλοι και οι γνωστοί έχουν πει την γνώμη τους, εσείς τώρα θα αποφασίσετε εάν η σχέση αυτή μπορεί να έχει προοπτική βελτίωσης και εξέλιξης, κι ακόμη κι αν επιλέξετε να δώσετε μια ακόμη ευκαιρία, δε θα τους έχετε αγνοήσει. Θα έχετε λάβει σοβαρά υπόψη την γνώμη τους, όμως θα έχετε ακολουθήσει την δική σας, όπως όλοι οφείλουμε να κάνουμε στο τέλος της ημέρας.


Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X