Ο εργοδότης μου οφείλει αποδοχές απο το 2013. Μέχρι πότε μπορώ να τις διεκδικήσω; thumbnail
Στα ερωτήματά σας απαντά η δικηγόρος Χρύσα Εψίμου...

Ο εργοδότης μου οφείλει αποδοχές απο το 2013. Μέχρι πότε μπορώ να τις διεκδικήσω;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η δικηγόρος, Χρύσα Εψίμου


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο εργοδότης μου οφείλει αποδοχές απο το 2013. Μέχρι πότε γίνονται απαιτητές οι οφειλές και με ποιον τρόπο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν  πρόκειται για δεδουλευμένα η αξίωση παραγράφεται 5 χρόνια με βάση τις εργατικές διατάξεις και 20 χρόνια με βάση τις διατάξεις αδικαιολόγητου πλουτισμού. Αν πρόκειται για αξίωση εργατικής αποζημίωσης παραγράφεται σε 6 μήνες . Η παραγραφή διακόπτεται μόνο με την άσκηση αγωγής  οπότε με την έκδοση απόφασης γίνονται απαιτητές και εισπράττονται οι οφειλές. 


ΕΡΩΤΗΣΗ: Mπήκα σε μια επιχειρηση λαϊκής αγοράς την οποία έχει ο αδελφός μου. Εχω αγοράσει μια καντίνα απο Γερμανια 12.000 ευρώ. Ο αδερφός μου πούλησε αυτά που ειχε, γύρω στις 2000 ευρώ. Eίπαμε όλα απο μισά έσοδα και έξοδα και θα μου αποπληρώσει στην πορεία το μισό φορτηγό. Εγώ τι «αέρα» πρέπει να δώσω στον αδελφό μου, γιατι αυτός είχε την άδεια, όπως και τα μέρη της λαϊκής αγοράς;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο «αέρας» αποτιμάται ελεύθερα από τους συμβαλλομένους και δεν υπάρχει κανόνας, Μια καλή μέθοδος θα ήταν να ρωτήσει άλλους εμπόρους στην λαχαναγορά.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχουμε μία περιουσία σπίτι η οποία είναι μοιρασμένη σε τρεις δικαιούχους με τα εξής ποσοστά: 1016, 316 και 316 Θέλουμε να πουλήσουμε το σπίτι, αλλά ένας από τους δικαιούχους (με το ποσοστό 316) δεν δίνει τη συγκατάθεσή του. Υπάρχει τρόπος να παρθεί η απόφαση πώλησης από τους υπόλοιπους δικαιούχους, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλυτερο μέρος του σπιτιού;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ποσοστά συγκυριότητας δεν έχουν σχέση, το ακίνητο ΔΕΝ πωλείται χωρίς την υπογραφή όλων. Οι λύσεις είναι δύο: Η πωλούνται μόνο τα ποσοστά του καθενός, αν ο αγοραστής θέλει να αγοράσει ποσοστά εξ αδιαιρέτου Η ζητείται η διανομή του ακινήτου δικαστικά, οπότε το ακίνητο βγαίνει στον πλειστηριασμό, αγοράζεται από ενδιαφερόμενο υπερθεματιστή  και οι συνιδιοκτήτες παίρνουν χρήματα από το τίμημα ανάλογα με το ποσοστό τους.


Χρύσα Εψίμου


Δικηγόρος


Κοδριγκτώνος 18


τηλ. 2108230495

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X