Έτσι φτιάχνεται το τέλειο ογκρατέν

<p>Με πολλά λαχανικά, νοστιμιά και χρώμα στο τραπέζι σας. Αυτό το ογκρατέν είναι το τέλειο συνοδευτικό για πουλερικά και κρέας, αλλά και για ψάρι.</p>
<p><strong>Υλικά Συνταγής</strong></p>
<p><strong>Για το Ογκρατέν</strong></p>
<p>400 γραμ. φουντίτσες κουνουπίδι</p>
<p>400 γραμ. φουντίτσες μπρόκολο</p>
<p>λίγα τρυφερά σπαράγγια ή λίγα λαχανάκια βρυξελλών</p>
<p>4 καρότα τρυφερά (κομμένα σε λεπτές φέτες ή σε μπαστουνάκια)</p>
<p>1 κύβο λαχανικών</p>
<p>2 κ.σ ελαιόλαδο</p>
<p>2 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)</p>
<p>2 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες)</p>
<p>300 γραμ. ρύζι μπασμάτι</p>
<p>500 γραμ. ζωμό κότας</p>
<p><strong>Για την κρέμα τυριού</strong></p>
<p>150 γραμ. κατσικίσιο φρέσκο τυρί (μαλακό)</p>
<p>150 γραμ. φρέσκο τυρί κρέμα</p>
<p>600 γραμ. φρέσκο γάλα</p>
<p>50 γραμ. μαργαρίνη με βούτυρο</p>
<p>50 γραμ. αλεύρι</p>
<p>μία πρέζα μοσχοκάρυδο</p>
<p>αλάτι</p>
<p>πιπέρι</p>
<p><strong>Για την κρούστα</strong></p>
<p>1/2 φλ. παρμεζάνα (ψιλοτριμμένη)</p>
<p>1/3 φλ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμι</p>
<p>2 κ.σ ψιλοκομμένο σχοινόπρασο</p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p><strong>Για το ρύζι</strong></p>
<p>Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το μπέικον και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά, και μετά προσθέτουμε το νερό, και το ζωμό κότας.</p>
<p>Ανακατεύουμε μία φορά μόνο, ώστε να μη σπάσουν οι κόκκοι του ρυζιού και αποβάλουν το άμυλο τους, γιατί τότε θα λασπώσει. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2, και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Εάν δεν ανακατέψουμε θα παραμείνει σπυρωτό.</p>
<p><strong>Για την κρέμα τυριού</strong></p>
<p>Όσο βράζουμε το ρύζι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού. Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο, και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά.</p>
<p>Τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο, και ξαναβάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, και να πάρει βράση. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά.</p>
<p>Λιώνουμε το κατσικίσιο τυρί σε ένα μπόλ με πιρούνι, και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε και το τυρί κρέμα. Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε αλατοπίπερο.</p>
<p><strong>Ετοιμασία των λαχανικών</strong></p>
<p>Σε νερό που βράζει, προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών, και ζεματάμε το κουνουπίδι σε φουστίτσες, για 4-5 λεπτά. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, βγάζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε και το μπρόκολο για 4-5 λεπτά. Το στραγγίζουμε, και συνεχίζουμε ζεματίζοντας τα σπαράγγια, τα λαχανάκια, και τα καρότα. Τα στραγγίζουμε και αυτά. Ανάβουμε το γκριλ.</p>
<p><strong>Μοντάρισμα του ογκρατέν</strong></p>
<p>Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω εναλλάξ, τοποθετούμε φουντίτσες μπρόκολο και κουνουπίδι, σαν σκακιέρα, και προσθέτουμε τα σπαράγγια τα λαχανάκια και το καρότο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.</p>
<p><strong>Για την κρούστα</strong></p>
<p>Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, και τα τρίμματα του ψωμιού. Πασπαλίζουμε το ογκρατέν και τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, και να κάνει κρούστα.</p>
<p>Το σερβίρουμε ζεστό με κουτάλα, αφού δεν κόβεται. Μπορεί να συνοδεύσει κοτόπουλο, ψητά κρέατα, αλλά και ψάρια.</p>
<p>Πηγή: argiro.gr</p>

Σχετικά άρθρα