6 παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα  thumbnail
Διάβασε παρακάτω για ποιους λόγους μια γυναικα μπορεί να έχει πρόβλημα να συλλάβει.

6 παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μιας γυναίκας είναι και η μητρότητα.
Δεν ειναι, πάντως, λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που «παλεύουν» πολλά χρόνια με το ζήτημα της υπογονιμότητας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν 6 βασικούς παράγοντες, σωματικούς και ψυχολογικούς, που είναι πολύ πιθανό να «ευθύνονται» για το πρόβλημα αυτό.


1. Ενδομητρίωση


Εάν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου πονάς υπερβολικά, τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από ενδομητρίωση. Πρόκειται για έναν παράγοντα που είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά σου να συλλάβεις. Σε αυτή την περίπτωση μίλα με τον γυναικολόγο σου, για να σε κατευθύνει αρμοδίως.


2. Έλλειψη ωαρίων


Η περίπτωση του να μην παράγουν οι ωοθήκες αρκετά ωάρια είναι επίσης βασικός παράγοντας υπογονιμότητας. Στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η παχυσαρκία, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται, πάντως, για μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία.


3. Ινομυώματα της μήτρας


Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ινομυώματα που δημιουργούνται στην κοιλότητα της μήτρας φέρουν την ευθύνη για την υπογονιμίτητα. Μπορούν να εντοπιστούν με συγκεκριμένη εξέταση και να αφαιρεθούν με υστεροσκόπηση.


4. Φραγμένες σάλπιγγες


Εφόσον μια γυναίκα έχει θέμα με τις σάλπιγγές της, τότε είναι πολύ δύσκολο να συλλάβει. Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές, όμως υπάρχει μια ακόμα αιτία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και αυτή είναι να πάσχει από χλαμύδια. Σε περίπτωση που οι γυναικείες σάλπιγγες είναι φραγμένες, τότε απαιτούνται λύσεις που άπτονται χιερουργικής επέμβασης.


5. Ο σύντροφος


Το ότι μια γυναίκα δυσκολεύεται να συλλάβει δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εκείνη. Αντίθετα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημα να είναι του συντρόφου της. Καλό θα είναι, εφόσον παρατηρείται αδυναμία σύλληψης, να εξετάζονται και οι δύο για το θέμα της υπογονιμότητας.


6. Παθητικό κάπνισμα


Το να είναι μια γυναίκα σε περιβάλλον με καπνό μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο γονιμότητάς της, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εκτός από τις επιπτώσεις στον βαθμό γονιμότητάς της, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και για την εγκυμοσύνη.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X