Είμαι άνεργος και έχω απελπιστεί. Έβγαζα 1.200 ευρώ, αλλά πλέον δεν βρίσκω δουλειά με τίποτα. thumbnail

Ο 26χρονος αναγνώστης του boro.gr, Νίκος

Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ και σκέφτομαι πόσο άχρηστος και άτυχος είμαι.

Είμαι άνεργος και έχω απελπιστεί. Έβγαζα 1.200 ευρώ, αλλά πλέον δεν βρίσκω δουλειά με τίποτα.

Με λένε Γιώργο, είμαι 26 χρονών, είμαι άνεργος και πραγματικά έχω απελπιστεί πλέον. Έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά δούλευα από 15 χρονών σαν σερβιτόρος ή υπεύθυνος σε καταστήματα εστίασης. Έβγαζα πάνω από 1.200 ευρώ τον μήνα και πραγματικά η ζωή μου ήταν ονειρική για έναν νέο.


Στα 23 μου ξεκίνησα να δουλεύω σε τράπεζα σαν πρακτική αρχικά και μετά με συμβάσεις. Όμως μετά από έναν χρόνο που μου ήρθε η πρόταση να γίνω μόνιμος υπάλληλος διαπιστώθηκε ότι δεν είχα ολοκληρώσει τη στρατιωτική μου θητεία. Οπότε, χωρίς να έχω άλλη λύση, στρατεύθηκα και από τότε όλη η ζωή μου άλλαξε και πάει από το κακό στο χειρότερο.


Εδώ και 8 μήνες που απολύθηκα από τον στρατό δεν μπορώ να βρω δουλειά πουθενά. Έχω κάνει πάνω από 250 αιτήσεις, αλλά καμία πρόσληψη. Έκανα συνεντεύξεις ακόμα και στο εξωτερικό και πάντα το ίδιο email: "οι προϋποθέσεις ταιριάζουν με το προφίλ σας, αλλά κάποιος άλλος πήρε την θέση".


Έχω απελπιστεί πραγματικά, έχουν αρχίσει και ασπρίζουν τα μαλλιά από το άγχος. Ό,τι χρήματα είχα στην άκρη τελειώσαν. Δεν έχω διάθεση να κάνω τίποτα. Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ πλέον και όλοι την ώρα σκέφτομαι πόσο άχρηστος και άτυχος είμαι. Όσους γνωστούς είχα, τους πήρα τηλέφωνο, τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν και συνεχώς η ίδια απάντηση: "άμα ακούσω κάτι, θα σε ενημερώσω". Ακόμα και στα καταστήματα που δούλεψα και τους ζήτησα ξανά δουλειά, δεν υπήρχε θέση. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ήμουνα στην κορυφή και έφτασα στον πάτο. Δεν ξέρω πού θα φτάσει αυτή κατάσταση…


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος:


Αποτέλεσμα εικόνας για Γεώργιος Φλώρος


Όντως, πλέον η ανεύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για έναν νέο. Και είναι λογικό να απελπίζεσαι, καθώς σε αυτήν την ηλικία αισθάνεσαι ότι θέλεις να δημιουργήσεις και να περάσεις στην επόμενη φάση της προσωπικής σου ανάπτυξης και ζωής. Οπότε αυτά όλα τα αρνητικά συναισθήματα είναι μία πτυχή της ωριμότητας, η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που ξέρεις ότι θέλεις, που είναι λογικό και ώριμο εκ μέρους να το θέλεις και στο ότι δεν μπορείς να το έχεις.


Η άλλη πτυχή της ωριμότητας είναι όμως ακριβώς η ψυχική αντοχή σε αυτή την πίεση. Καθώς έχεις μέσα σου τον παρορμητισμό ακόμα και τη δυσκολία να αντέξεις την ακύρωση και τη ματαίωση – αυτά ακριβώς είναι στοιχεία ανωριμότητας. Ναι θα βρεις εργασία, ίσως όχι σε 8 μήνες, ίσως όχι όπως τη θέλεις ή όπως θα ήταν το καλύτερο ή όπου θα μπορούσες να αποδώσεις στο 100%.


Η απάντηση είναι να συνεχίσεις να ψάχνεις, να κάνεις επαφές, να γνωρίζεις κόσμο. Κάθε προσφορά που δεν πρόλαβες είναι μία προσφορά όπου κάποιος άλλος έκανε κάτι από όλα αυτά περισσότερο χρόνο ή με περισσότερη ένταση από εσένα. Μιλάμε επίσης συχνά για 'τύχη'. Τύχη είναι αυτό που μένει όταν έχουμε βγάλει από την εξίσωση ότι περνάει από το χέρι μας. Κάποια στιγμή λοιπόν η 'τύχη' θα χαμογελάσει. Αλλά χρειάζεται να κρατήσεις την εξίσωση καθαρή από όλα τα άλλα.


 


Διαβάστε κι αυτό:


Τύχη ή επιλογές; Τι καθορίζει τη ζωή μας;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X