Όταν έπαθε κατάθλιψη, μου ζήτησε να χωρίσουμε. Πώς θα τα ξαναβρούμε; thumbnail

Η 27χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Ελένη

Διαγνώστηκε με κατάθλιψη και μου ζήτησε να χωρίσουμε. Δε θέλω να τον χάσω, θέλω να τα ξαναβρούμε. Είναι ο άνθρωπος της ζωής μου.

Όταν έπαθε κατάθλιψη, μου ζήτησε να χωρίσουμε. Πώς θα τα ξαναβρούμε;

Ήμουν αρραβωνιασμένη 5 χρονιά με έναν υπέροχο άνθρωπο. Εδώ και 2 μήνες έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη και έχει ξεκινήσει αγωγή. Πριν από περίπου έναν μήνα, μου ζήτησε να χωρίσουμε και μου είπε πως του είναι πολύ δύσκολο που μου το ζητάει, πως δεν φταίω εγώ σε τίποτα, ότι μ' αγαπάει και πως είμαι ό,τι καλύτερο έχει στη ζωή του, άλλα πρέπει να χωρίσουμε τώρα που αρρώστησε.


Ο ψυχολόγος μάς είπε πως μαζεύει πολλά χρονιά, πολλές ένοχες, και νιώθει πολύ υποχρεωμένος στην οικογένειά του και πολύ πίεση από εκεί, κι όλο αυτό, τον έφτασε σε αυτήν την κατάσταση.


Τι μπορώ να κάνω για να τον προσεγγίσω πάλι; Δε θέλω να τον χάσω, θέλω να τα ξαναβρούμε. Το ξέρω ότι μ' αγαπάει και τον αγαπώ πολύ. Τι να κάνω; Πώς να φερθώ για να ξανα-έρθουμε κοντά; Υπάρχει χιλιομετρική απόσταση μεταξύ μας. Είμαι πολύ χάλια, είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Βοηθήστε με σας παρακαλώ.


Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Καταρχήν, ίσως χρειάζεται μια διευκρίνηση του τι θα πει "κατάθλιψη", καθώς ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως, μα όλες οι περιπτώσεις δεν αποτελούν κατάθλιψη. Η μείζων κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή και διαφέρει κατά πολύ από μία καταθλιπτική διαταραχή, η οποία μπορεί να συμβεί στον καθένα σε κάποια περίοδο της ζωής του, ανάλογα να τις συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή του.


Από εκεί και πέρα, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση, την οποία θα βρει κάποιος για να σας πει τι να κάνετε. Η ανάλυση που σας έκανε ο ψυχολόγος, μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί και όχι. Θα έλεγα πως ίσως είναι καλύτερα να δώσετε χώρο και χρόνο και αν πραγματικά σας αγαπά όπως λέτε, θα επαναπροσεγγίσει ο ίδιος. Άλλωστε, κανείς δεν έχει σημασία, να πεισθεί για να θέλει να είναι μαζί μας. Οι αληθινές σχέσεις πάντα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Και βέβαια, η ισορροπία μας, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κάτι τόσο εύθραυστη, που να χάνεται όταν απομακρύνεται κάποιος από κοντά μας.


Η ισορροπία υπάρχει μέσα μας, και δεν είμαστε, ούτε πρέπει να είμαστε, θύτες ή θύματα. Δεν υπάρχουν θύτες και θύματα. Στο όνομα της αγάπης λοιπόν, την οποία αναφέρετε, στο όνομα της αγάπης που έχετε για κείνον και της αγάπης που έχει για εσάς, οφείλετε να του δώσετε χώρο και χρόνο για να αποφασίσει ελεύθερα, κι αν σας αγαπά, θα έρθει από μόνος του. Ελπίζω να μην ακούγομαι κυνικός, μα ίσως χρειάζεστε αυτή τη στιγμή μια πιο κυνική θέση για να μη μπαίνετε σε θέσεις απελπισίας. Νομίζω πως οφείλουμε στον εαυτό μας, να μην εξαφανιζόμαστε μέσα μας, επειδή κάποιος άλλος αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι μαζί μας…


Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής


ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ


Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100


Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63


Psychiatros Online

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X