5... μυστικά γα να διατηρήσεις την καλή σου όραση  thumbnail
H αλήθεια είναι ότι, καθώς ο χρόνος περνάει, το επίπεδο της όρασής σου σταδιακά μειώνεται. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις για να το αποτρέψεις.

5… μυστικά γα να διατηρήσεις την καλή σου όραση

Οι ειδικοί σου συστήνουν, πάντως, μερικούς εύκολους και ανώδυνους τρόπους για να «γυμνάσεις» τα μάτια σου και να μην δεις μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις.


1. Απομακρύνσου από την οθόνη του υπολογιστή


Φυσικά και δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά. Περίπου μισό μέτρο είναι αρκετό, ώστε τα μάτια σου να μην κουράζονται τόσο και να μην επιβαρύνεται η όρασή σου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν κοιτάς σε ένα συγκεκριμένο σημείο από πολύ κοντά, για αρκετή ώρα, τα μάτια σου είναι επόμενο να κουραστούν.


2. Χαμήλωσε τα φώτα


Τα δυνατά φώτα και οι ακτίνες του ήλιου κάνουν αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή και στη συνέχεια «χτυπάνε» κατευθείαν στα μάτια σου. Λύση υπάρχει και για αυτό, καθώς μπορείς να βάλεις ένα «φίλτρο» για την οθόνη και να μειώσεις την φωτεινότητά της.


3. Μεγάλωσε τη γραμματοσειρά


Οι μικρές γραμματοσειρές στις φορητές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιείς, όπως κινητά, tablet κλπ, είναι πολύ πιθανό να σε αναγκάζουν να σκύψεις ακόμα πιο κοντά προς την οθόνη τους, καταπονώντας τα μάτια σου και επιβαρύνοντας περισσότερο την όρασή σου. Καλό θα είναι να μεγαλώσεις τη γραμματοσειρά τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο.


4. Εφάρμοσε τον κανόνα 20-6-20


Αυτό που έχεις να κάνεις είναι πάρα πολύ απλό. Εφόσον κάνεις κάποια εγασία που απαιτεί τα μάτια σου να είναι επικεντρωμένα σε οθόνη για αρκετή ώρα, καλό θα είναι κάθε 20 λεπτά να εστιάζεις σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό χαλαρώνεις τους μυς των ματιών σου και μειώνεις τα συμπτώματα της «ψευδομυωπίας», της δυσκολίας δηλαδή που έχει το μάτι στο να δει απότομα από κοντά μακριά.


5. Βάλε φυσικά δάκρυα


Εάν από τη συνεχή χρήση του υπολογιστή νιώθεις τα μάτια σου να καίνε ή να είναι ξηρά, τότε καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε δύο με τρεις ώρες) να βάζεις φυσικά δάκρυα.


6. Φάε σπανάκι


Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που προσλάμβαναν καθημερινά διατροφικά συμπληρώματα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που αντιστοιχούν σε δύο πιάτα σπανάκι την ημέρα, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης στα μάτια τους και λιγότερους πονοκεφάλους.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X