Οι γονείς μου καπνίζουν συνέχεια! Δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να αναπνεύσω! thumbnail

Η 13χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Ειρήνη

Έχω τεράστιο θέμα με τους γονείς μου. Καπνίζουν μπροστά μου και μέσα στο σπίτι και δεν ανοίγουν κανένα παράθυρο.

Οι γονείς μου καπνίζουν συνέχεια! Δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να αναπνεύσω!

Έχω τεράστιο θέμα με τους γονείς μου. Καπνίζουν μπροστά μου και μέσα στο σπίτι και δεν ανοίγουν κανένα παράθυρο. Συνεχεία τους το λέω και λένε ότι το κάνω για πλάκα, όμως δεν είναι έτσι. Εδώ και κάτι μήνες δυσκολεύομαι πολύ στην αναπνοή μου και οποιαδήποτε μυρωδιά με ανακατεύει. Εκείνοι όμως δεν πιστεύουν τίποτα. Δεν αντέχω άλλο!


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Η θέση σου είναι αρκετά δύσκολη μιας και έχεις κληθεί να ζητήσεις τα αυτονόητα: να μην γίνεσαι παθητική καπνίστρια με το ζόρι.


Θα μπορούσα να σου δώσω μία λίστα με στατιστικές και προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παθητικοί καπνιστές για να χρησιμοποιήσεις στις κουβέντες με τους γονείς σου. Όμως, θεωρώ ότι το 2017 όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου.


Θα σε συμβούλευα να είσαι απόλυτη και σταθερή σε αυτό που ζητάς. Να είσαι ξεκάθαρη και επίμονη. Και αυτό όχι γιατί δεν ισχύει το πρόβλημα σου, αλλά για να μην έχουν οι γονείς σου τη δικαιολογία ότι το κάνεις για πλάκα. Ζήτησε τους ευθέως να μην καπνίζουν στους χώρους του σπιτιού όπου κάθεσαι. Ίσως να τους ζητήσεις να καπνίζουν μόνο στην κουζίνα για παράδειγμα κι όχι στο σαλόνι.


Ταυτόχρονα, ζήτησε να δεις έναν γιατρό για το θέμα με την αναπνοή σου και ζήτησε και τη δική του συνδρομή. Ίσως αν έρθουν αντιμέτωποι με επικείμενο πρόβλημα υγείας να καταλάβουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι όντως βλαβερό.


Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεση σου!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X