Λινγκουίνι με σάλτσα μανιταριών

<p><strong>Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 μέρα, Μαγείρεμα: 15΄</strong></p>
<p>Υλικά (για 4 άτομα)<br />1 πακέτο λινγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας<br />70 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα, μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα σε 150 ml νερό (θέλουμε να μαλακώσουν πολύ καλά)<br />500 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς τα κοτσάνια, σε μικρά κομμάτια (ή ποικιλία μανιταριών)<br />2 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτ. γλυκού τσίλι ή μπούκοβο καυτερό) – προαιρετικά<br />2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)<br />τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα<br />ο χυμός από 1 μικρό λεμόνι<br />150 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες ή τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη<br />150 ml λευκό ξηρό κρασί<br />100 ml ελαιόλαδο<br />αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</p>
<p><strong>Διαδικασία</strong></p>
<p>Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπεριά για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.</p>
<p>Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι με ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το νερό όπου τα μουλιάσαμε. Ρίχνουμε τα πορτσίνι στα υπόλοιπα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.</p>
<p>Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.</p>
<p>Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα λινγκουίνι 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια.</p>
<p>Προσθέτουμε και το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.</p>
<p>Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα.</p>
<p>Σκορπίζουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε.</p>
<p><strong>www.gastronomos.gr</strong></p>

Σχετικά άρθρα