Καταδιώκοντας τον δολοφόνο… 26 χρόνια μετά

Ήταν πριν από 26 χρόνια. Ο εστιάτορας Jose Martinez μαζί με τη γυναίκα του Idalia είχαν ένα από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη όπου το carne fritas – η τηγανιά – ήταν η σπεσιαλιτέ τους. Τρεις έφηβοι εισήλθαν στον χώρο και άρχισαν να παρενοχλούν σεξουαλικά και χυδαία τη γυναίκα. Ο άνδρας μπήκε ανάμεσά τους για να διαφυλάξει την τιμή της γυναίκας του.

Η διαμάχη των εφήβων με τον άνδρα συνεχίστηκε έξω από το εστιατόριο, όταν ο 16χρονος Justo Santos έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εξ επαφής τον άνδρα σκοτώνοντάς τον εν ψυχρώ. Ο Jose Martinez άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της γυναίκας του. Η αστυνομία αναγνώρισε τον Santos αλλά όταν πήγε να τον συλλάβει εκείνος διέφυγε στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου απολάμβανε επί σειρά ετών την ελευθερία του.

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας, η Idalia Martinez ξύπνησε την 9χρονη κόρη της και της είπε ότι ο πατέρας της είναι νεκρός, ενώ της ζήτησε να μείνει ζωντανά στη μνήμη της το πρόσωπο και το όνομα του δολοφόνου. Η Joselyn ορκίστηκε εκδίκηση και από τότε έγιναν σκοπός της ζωής της η καταδίωξη και η σύλληψη του δράστη. Μεγαλώνοντας σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες, ενώ στόχος της ήταν να γίνει κατήγορος. Ωστόσο, αποφοιτώντας από το κολέγιο αναρωτήθηκε “πώς μπορώ να γίνω κατήγορος σε άλλες υποθέσεις όταν αυτή του πατέρα μου παραμένει ανοιχτή;”. Έτσι αποφάσισε πρώτα να κλείσει τον ανοιχτό λογαριασμό με τον δολοφόνο του πατέρα της και μετά να κοιτάξει την καριέρα της. Δέκα χρόνια πριν επισκέφθηκε τους ντετέκτιβ που είχαν αναλάβει την υπόθεση και ζήτησε πληροφορίες.

Οκτώ χρόνια και 280 δολάρια μετά πέτυχε τον στόχο της. Ήξερε ότι ο άνδρας είχε διαφύγει στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του. Η κοπέλα άρχισε να ψάχνει διαδικτυακά σημεία εντοπισμού του. Αρχικά μπήκε στο myspace.com, στη συνέχεια στο facebook. Κανένα αποτέλεσμα. Αμέσως μετά σκέφτηκε να γίνει συνδρομήτρια σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης ανθρώπων. Αρχικά επιχείρησε τη δοκιμαστική χρήση του Background.com και μόλις το όνομα του Santos εμφανίστηκε στην οθόνη της ήξερε ότι βρισκόταν στα ίχνη του. Πλήρωσε τη συνδρομή σ’ αυτό και άλλα σχετικά site, όπως τα USA-Peopleseach.com, Peoplelookup.com και Intelius.com. Ο Santos είχε επιστρέψει στη Νέα Υόρκη νομίζοντας ότι η υπόθεσή του είχε ξεχαστεί και ζούσε πλέον άφοβα κι ελεύθερα.

Η Joselyn βρήκε τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του και τα παρέδωσε στην αστυνομική αρχή της Νέας Υόρκης η οποία και πραγματοποίησε τη σύλληψη. Ο Santos αποδέχθηκε την ενοχή του και τώρα η οικογένεια του αδικοχαμένου Jose Martinez αναμένει τη δίκη του δολοφόνου. Είκοσι έξι χρόνια μετά αποδίδεται δικαιοσύνη…

ΠΗΓΗ: NEW YORK DAILY NEWS

Σχετικά άρθρα