Ποια η διαφορά μυωπίας-υπερμετρωπίας; Πώς διορθώνονται;

Ποια η διαφορά μυωπίας-υπερμετρωπίας; Πώς διορθώνονται;

Στο ερώτημά σας απαντά η οφθαλμίατρος, Μαρία Μηλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην μυωπία, το σχήμα του ματιού δεν επιτρέπει την διάθλαση του φωτός, ώστε να εστιαστεί καθαρά στον αμφιβληστροειδή και η εικόνα είναι θολή.

Οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή αντί για ακριβώς επάνω του. Αυτό συμβαίνει συνήθως, γιατί το μάτι είναι πιο μεγάλο/μακρύ. Η μυωπία διορθώνεται με φακούς (γυαλιά). Η όραση είναι θολή για μακριά και καλή συνήθως για κοντά. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, χειροτερεύει στην εφηβεία και σταθεροποιείται στην ενηλικίωση.

Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί για ακριβώς πάνω του. Αυτό συμβαίνει συνήθως, γιατί το μάτι είναι πιο μικρό/κοντό. Ειδικά στα παιδιά, η υπερμετρωπία εκδηλώνεται ως στραβισμός καθώς καταβάλλουν έξτρα προσπάθεια για να εστιάσουν κ να φέρουν την εικόνα πάνω στον ανφιβληστροειδή. Η υπερμετρωπία διορθώνεται με φακούς (γυαλιά). Η όραση είναι θολή για κοντά και στους μεγάλους βαθμούς υπερμετρωπίας και για μακριά.

Τέλος, ο αστιγματισμός προκύπτει στην περίπτωση όπου ο κερατοειδής (το μπροστινό μέρος του ματιού) είναι πιο κυρτό στον έναν άξονα από τον άλλο και μοιάζει με μπάλα του rugby αντί με μπάλα ποδοσφαίρου. Η όραση είναι θολή και για μακριά και για κοντά και ο αστιγματισμός διορθώνεται με κυλινδρικούς φακούς. Αν συνυπάρχει και μυωπία ή υπερμετρωπία διορθώνεται κ αυτή με φακούς ώστε η εικόνα να εστιαστεί στον αμφιβληστροειδή. Η διάγνωση γίνεται με διάθλαση με κυκλοπληγία (σταγόνες) στα παιδιά.

Μαρία Μηλιά

Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην Παιδοφθαλμολογία-Στραβισμό

MRCOphth, FEBO

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6948050655

E-MAIL: [email protected]

www.milia-eyes.gr

Σχετικά άρθρα