Kαστανό ρύζι με ρεβύθια, σταφίδες και ξηρούς καρπούς

<div class="recipe-ingredients-container print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Υλικά Συνταγής</h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li>3 φλ. ρύζι</li>
<li>4 κ.σ. ελαιόλαδο</li>
<li>2 φλ. ρεβύθια μουλιασμένα</li>
<li>1 κ.γλ. σπόρους κύμινου</li>
<li>2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες</li>
<li>4 φλ. νερό</li>
<li>3 κ.σ. σταφίδα ή ψιλοκομμένο αποξηραμένο χουρμά</li>
<li>3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα</li>
<li>3 κ.σ. ψίχα (ωμό) φιστίκι Αιγίνης</li>
<li>αλάτι</li>
<li>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
<div class="recipe-ingredients-container print-height"> </div>
<div class="recipe-ingredients-container print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Εκτέλεση</h3>
<p>Από την προηγούμενη νύχτα μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.</p>
<p>Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, περίπου 8-10 λεπτά. Πρέπει να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.</p>
<p>Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τα ροδίζουμε για 2-3 λεπτά να μοσχομυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα βγάζουμε σε μπολ.</p>
<p>Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 1-2 λεπτά να πάρει το  ρύζι  τα αρώματα του τηγανιού. Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο 2) και βάζουμε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος μας (είναι βασικό να σφραγίσουμε καλά το ρύζι, γιατί το υγρό του είναι λίγο).</p>
<p align="left">Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο το  ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του. Βάζουμε πετσέτα και καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα ρεβύθια, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Ή τα ανακατεύουμε όλα μαζί.</p>
<p>Να θυμάστε ότι: Τρώγεται σκέτο ή σαν συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι. Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών μας δίνει τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και πρωτεΐνης σχεδόν εφάμιλλης με το κρέας.</p>
<p> </p>
<p>πηγή:argiro.gr</p>
</div>

Σχετικά άρθρα