Συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και μια ομάδα 300 νέων που ανήκει σε μικρές ομάδες της αριστεράς συγκρούστηκαν χθες μετά την διαδήλωση συνδικάτου σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίς χθες το βράδυ η αστυνομία επέτρεψε την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο των διαδηλώσεων που γίνονται κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και 18 ημέρες.

Το πλήθος των διαδηλωτών της εργατικής συνομοσπονδίας DISK διαλυόταν όταν περίπου εκατό αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών εφόρμησαν υποστηριζόμενοι από δύο οχήματα που φέρουν αντλίες για την εκτόξευση νερού υπό πίεση και κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από ελαστικό.

Οι νεαροί απάντησαν με τη ρίψη πετρών προτού φύγουν προς τους γειτονικούς δρόμους.

Η κινητοποίηση των συνδικάτων κατά του Ερντογάν δεν ήταν μεγάλη. Μόνον μερικές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα μετά το κάλεσμα πολλών συνδικάτων στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας για να καταδικάσουν την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη τα δύο συνδικάτα, το DISK και η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK υποστηριζόμενα από τρία άλλα συνδικάτα μηχανικών, οδοντιάτρων και γιατρών, συγκέντρωσαν λιγότερους από 2.000 διαδηλωτές, βόρεια και νότια της πλατείας Ταξίμ.

Στην πιο πρόσφατη κινητοποίησή τους στις 5 Ιουνίου, τα δύο συνδικάτα είχαν συγκεντρώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τα δύο συνδικάτα σταμάτησαν την πορεία τους σε κάποια απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, η πρόσβαση στην οποία εμποδιζόταν από σημαντική αστυνομική δύναμη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα