Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ράτκο Μλάντιτς: Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία καταδικάστηκε ο «χασάπης των Βαλκανίων»
Ράτκο Μλάντιτς: Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία καταδικάστηκε ο «χασάπης των Βαλκανίων» thumbnail

Ράτκο Μλάντιτς: Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία καταδικάστηκε ο «χασάπης των Βαλκανίων»

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον Ράτκο Μλάντιτς, κρίνοντάς τον ομόφωνα ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, για κάποιες από τις χειρότερες θηριωδίες που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας τη δεκαετία του '90.


Πιο γνωστός ως ο «χασάπης των Βαλκανίων», ο πρώην αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, αντιμετώπιζε 11 κατηγορίες με τις πιο βασικές από αυτές να αφορούν τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβο την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.


«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Οριε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.


Η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για σημαντική συμβολή του αρχηγού των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγιεβο, ενώ σύμφωνα με τους δικαστές, ο Μλάντιτς, που απομακρύνθηκε από τη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.


Είχε δε, ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας.


Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας των δικαστών, ο Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε μικρή διακοπή, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Όταν, ωστόσο, επέστρεψε στην αίθουσα, ο συνήγορός του ζήτησε διακοπή της διαδικασίας ισχυριζόμενος ότι η αρτηριακή πίεση του πελάτη του, που του μετρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει, δεδομένου και του ιατρικού ιστορικού του, καθώς έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά επεισόδια στο παρελθόν.


Το δικαστήριο απέρριψε, ως αβάσιμο, το αίτημα προκαλώντας την "έκρηξη" του Μλάντιτς ο οποίος σηκώθηκε και άρχισε να φωνάζει «Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την απομάκρυνσή του και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης.


Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.


Στο χωριό που γεννήθηκε θεωρείται ήρωας, όμως μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.


Πηγή: ert.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X