Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Ορθοπεδική / Ισχιαλγία: Όσα πρέπει να ξέρεις!
Ισχιαλγία: Όσα πρέπει να ξέρεις! thumbnail

Ισχιαλγία: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Εάν έχεις παρατηρήσει πόνο και μούδιασμα σε όλο σου το πόδι, όταν κάθεσαι για κάποια λεπτά σε μια συγκεκριμένη στάση (π.χ. όταν είσαι στην τουαλέτα) ή νιώθεις πόνο στα οπίσθιά σου μετά το περπάτημα ή κάποια χειρωνακτική εργασία, τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις κι εσύ από ισχιαλγία.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 40% του πληθυσμού υποφέρει ισχιαλγία, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με οξύ και ξαφνικό πόνο που μπορεί να ξεκινάει από την μέση σου και να εκτείνεται σε ολόκληρο το πόδι, πιάνοντας τα οπίσθια, τους μηρούς, τις γάμπες ακόμα και τα πέλματα.Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, αν και στο ευρύ κοινό η ισχιαλγία έχει «περάσει» με την έννοια της πάθησης, αυτό δεν ισχύει καθώς πρόκειται για το βασικό σύμπτωμα κάποιων άλλων καταστάσεων που μπορεί να επικρατούν, αναφορικά με το ισχιακό νεύρο, όταν είναι είτε ερεθισμένο είτε τραυματισμένο.


5 είναι τα βασικά στοιχεία που οφείλεις να γνωρίζεις σχετικά με την ισχιαλγία:


1. Εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία: Αυτό συμβαίνει, καθώς το νεύρο του ισχίου είναι αρκετά μεγάλο σε μήκος, κάτι που δικαιολογεί το γεγονός ότι η ισχιαλγία «χτυπάει» σε διάφορα σημεία του ποδιού.


2. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: Η αίσθηση του πόνου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως μούδιασμα ή μυοσκελετική επιβάρυνση. Ο πόνος, πάντως, υφίσταται σε κάθε περίπτωση.3. Δεν κάνει διακρίσεις: Είτε κάποιος είναι αγύμναστος είτε ιδιαίτερα γυμνασμένος, έχει ίδιες πιθανότητες να υποφέρει από την ισχιαλγία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση του σωματος κατά τη διάρκεια πιθανής καθιστικής εργασίας ή της οδήγησης, μιας και το κάθισμα του οδηγού μπορεί να μην είναι στην κατάλληλη θέση.Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η ισχιαλγία είναι πιθανό να οφείλεται σε αρθρίτιδα ή ακόμα και όγκο στην σπονδυλική στήλη.


Ο λόγος, πάντως, για τον οποίο το 15% του πληθυσμού που υποφέρει από ισχιαλγία νιώθει τον πόνο στα οπίσθιά του είναι λόγω του ότι στην περίπτωση αυτή το ισχιακό νεύρο περνάει από τον απιοειδή μυ, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.


4. Απαιτείται συγκεκριμένη ειδικότητα: Εάν η ισχιαλγία σε ταλαιπωρεί για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες μέρες, θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιον ειδικό και συγκεκριμένα γιατρό, εξειδικευμένο σε μυοσκελετικές παθήσεις, καθώς είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί η «πηγή» του πόνου.


Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή ορθοπεδική εξέταση, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μαγνητική τομογραφία.


5. Τρόποι αντιμετώπισης: Η ισχιαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλούς τρόπους (επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή ή χειροπρακτικό) ή με πιο σύνθετες λύσεις (χειρουργική επέμβαση). Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν αρχικά συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης με έσχατη λύση το χειρουργείο.Διάβασε περισσότερα: Έχω μία αίσθηση μουδιάσματος στο δεξί πόδι. Τι μπορεί να είναι;


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X