Πυκνοί μαστοί: Ποιος ο κίνδυνος για τις Ελληνίδες;

Η συμπληρωματική υπερηχογραφική εξέταση περιορίζεται συχνά και χρειάζεται μόνο στην περίπτωση ευρημάτων, εφόσον η γυναίκα επιλέγει για τον διαγνωστικό της έλεγχο όχι την «παραδοσιακή» μαστογραφία, αλλά την ψηφιακή με τομοσύνθεση που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με ποσοστό ευαισθησίας 99% στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Γράφει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Είναι καλό επίσης, το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, προκειμένου να ταυτοποιηθούν επακριβώς τα ύποπτα ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα. Η πλήρης διερεύνηση ακολουθεί τον «αλγόριθμο της πρόληψης» με κλινική εξέταση, μαστογραφία και εάν χρειαστεί υπερηχογραφικό έλεγχο.

Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με μαστογραφία σε ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη, από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε τη νόσο.

Δρ. Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Δντης Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού & Οστεοπόρωσης Ευρωκλινικής Αθηνών

Σχετικά άρθρα