Ντροπή, φόβος και άγχος μπροστά σε κόσμο: Μήπως είναι "κοινωνική φοβία"; thumbnail
Τι είναι η κοινωνική φοβία; Είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνεται έντονο άγχος στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Ντροπή, φόβος και άγχος μπροστά σε κόσμο: Μήπως είναι "κοινωνική φοβία";

Τι είναι η κοινωνική φοβία;


Είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνεται έντονο άγχος στις κοινωνικές του συναναστροφές, βιώνει ντροπή, φόβο, αισθάνεται ότι οι άλλοι άνθρωποι κρίνουν αρνητικά τα λόγια και τις πράξεις του…


Ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί οι άλλοι να έχουν καλή γνώμη γι' αυτόν. Η διαφορά είναι ότι στο άτομο που πάσχει από κοινωνική φοβία, ακόμα και η υπόνοια αρνητικής κριτικής μπορεί να του προκαλέσουν πανικό.


Το άγχος γίνεται πολύ έντονο όταν συναντά και συνδιαλέγεται ανθρώπους που θεωρεί σημαντικούς. Υπάρχει υπερβολική ανησυχία ότι θα γελοιοποιηθεί μπροστά σε κόσμο και οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση του προκαλεί έντονη ανησυχία. Μπορεί να περνούν από το μυαλό του εικόνες ή σκέψεις με όλα τα πιθανά ντροπιαστικά πράγματα που θα μπορούσαν να του συμβούν, μπροστά σε κόσμο… τελικά τη στιγμή που συναντά άλλους ανθρώπους αισθάνεται τόσο αγχωμένος που αδυνατεί να πει ή να κάνει αυτό που θέλει.


Το άγχος που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου μπορεί να φτάσει μέχρι την κρίση πανικού.


Ο φόβος είναι επίμονος και έντονος με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι φοβικές καταστάσεις. Ο φόβος, η αποφυγή, η αγχώδης προσμονή, παρεμποδίζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και μειώνουν τη λειτουργικότητά του σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.


Στην κρίση πανικού ο φόβος κορυφώνεται γρήγορα, η κατάσταση αυτή διαρκεί μόλις λίγα λεπτά αλλά κατά τη διάρκειά της ο άνθρωπος αισθάνεται ότι θα χάσει τον έλεγχο, θα πεθάνει ή θα τρελαθεί…


Η ηλικία που ξεκινά το κοινωνικό άγχος και η κοινωνική φοβία είναι τα 11 με 12 χρόνια. Η έναρξη της διαταραχής λαβαίνει χώρα συνήθως πριν την ηλικία των 20 ετών. Συναντάται και στα δύο φύλα. Τα άτομα με κοινωνική φοβία συχνά υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ βιώνουν θλίψη και κοινωνική απομόνωση.


Το φαύλο κύκλο της απομόνωσης τον συντηρούν οι ίδιοι από τη στιγμή που απομονώνονται όλο και περισσότερο.


Τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας


Τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας παρατηρούνται σε 4 επίπεδα: στο σώμα, στη σκέψη, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά.


Σωματικά συμπτώματα: Το άτομο αισθάνεται ότι κοκκινίζει έντονα, ότι δεν μπορεί να καταπιεί, ότι έχει κόμπο στο λαιμό, ναυτία, εφίδρωση, ταχυκαρδία, μουδιάσματα κ.α. Όσο πιο έντονο το στρες, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα.


Σκέψη: Οι αρνητικές σκέψεις κάνουν έντονη την παρουσία τους. Το άτομο σκέφτεται ότι όλοι το κοιτούν και νομίζουν ότι κάτι έπαθε, ότι το κοροιδεύουν για τα συμπτώματά του. Σκέφτεται με ποιό τρόπο θα αποφύγει να εκτεθεί σε στρεσσογόνο κατάσταση και παγιδεύει τον εαυτό του στην απομόνωση.


Συναίσθημα: Σε συναισθηματικό επίπεδο απέναντι στον κόσμο αισθάνεται έντονο άγχος, φόβο γελοιοποίησης, ότι θα γίνει αντικείμενο υποτίμησης και προσβλητικών σχολίων.


Συμπεριφορά: Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συμπεριφορά αποφυγής, αποφεύγει συστηματικά την έκθεση σε κοινωνικές καταστάσεις, απομονώνεται, μένει μόνος. Συχνά εφευρίσκει δικαιολογίες για τον ίδιο του τον εαυτό, ότι δεν του αρέσει η πολυκοσμία, ότι προτιμά την ησυχία. Όμως το πρόβλημα παραμένει…


Υπάρχει λύση;


Η κοινωνική φοβία αντιμετωπίζεται. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει δοκιμάσει με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του και δεν τα καταφέρνει τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Με τη βοήθειά του θα μπορέσει να ξεπεράσει τους φόβους του, να μειώσει το άγχος που του προκαλεί η έκθεση σε κόσμο, θα μπορέσει τελικά να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του…


 


Το άρθρο γράφτηκε από την ψυχολόγο Μαρία Σκαρλάτου, mariaskarlatou.blogspot.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X