Έρευνα αποκαλύπτει τις 5 λέξεις που βοηθούν μια σχέση

Κάθε σχέση ξεκινά με τη συνάντηση δύο ανθρώπων που νιώθουν έλξη. Καθώς η σχέση ωριμάζει, σταδιακά ξεχνούμε τις λεπτομέρειες της πρώτης εκείνης συνάντησης, ενώ αναπόφευκτα ορισμένες μνήμες αλλάζουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα νέας έρευνας, εάν μοιράζεσαι τις αναμνήσεις σου από την πρώτη συνάντηση με το έτερον ήμισυ, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αναθέρμανση της σχέσης, καθώς -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- το πάθος που αρχικά σας ένωσε, θα αναθερμανθεί.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο Florian Zsok και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν (Ολλανδία). Θέμα της, ο «έρωτας με την πρώτη ματιά».

Η μελέτη ξεκινά με την παρατήρηση: «Στον δυτικό κόσμο, περίπου 1 στα 3 άτομα αναφέρει ότι το έχει βιώσει (σ.σ. τον έρωτα με την πρώτη ματιά)». Διόλου απίθανο, λοιπόν, να έχεις βιώσει μια φορά στη ζωή σου το παραμυθένιο αυτό συναίσθημα και ίσως να είσαι ακόμη μαζί με αυτό το άτομο. Το συμβάν αυτό, η μέρα εκείνη που τον/την αντίκρισες, γίνεται λοιπόν ένα κομβικό συμβάν στην ιστορία της σχέσης σας. Εάν έχετε όμως ξεχάσει κάποιο σημείο της ιστορίας, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχετε να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την ανάσυρση, ανακατασκευή αυτής της μνήμης μαζί με τον/τη σύντροφό σας. Οι 5 μικρές λέξεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας, λοιπόν, είναι: «έρωτας με την πρώτη ματιά» και ρωτώντας τον/την παρτενέρ σας πώς ένιωσε σε εκείνη την πρώτη συνάντηση, ουσιαστικά επαναφέρετε το πάθος που είχατε αρχικά ο ένας για τον άλλον.

Η ιδέα-κλειδί πίσω από τη σημασία του να ανακαλέσετε την πρώτη εκείνη συνάντηση, βασίζεται στην πρόταση του Zsok και της ομάδας ερευνητών του ότι ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι μια «θετική ψευδαίσθηση» που δημιουργούν τα ζευγάρια. Η ψευδαίσθηση αυτή μπορεί να συνεχίσει να τα εμπνέει σε όλη τη διάρκεια της σχέσης καθώς εστιάζουν στα σημαντικά ρομαντικά γεγονότα που τους συνδέουν. ΜΕ την πάροδο του χρόνου, η ψευδαίσθηση μπορεί να αναπτυχθεί, τροφοδοτώντας τον εαυτό σας. Καθώς, εστιάζεις εκ νέου στις λεπτομέρειες των γεγονότων που σας ένωσαν, η ψευδαίσθηση του «έρωτα με την πρώτη ματιά» μπορεί να μετατραπεί σε ένα «συνονθύλευμα μνημών που προσθέτουν νόημα και μοναδικότητα στη σχέση».

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα