Παραδοσιακά μελομακάρονα της μαμάς!

<p>Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό!</p>
<p>Μάλλον έχετε ήδη φάει τα πρώτα σας μελομακάρονα από φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε τα δικά σας παραδοσιακά μελομακάρονα;</p>
<p>Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να… μεγαλουργήσετε!</p>
<div class="row recipe-details">
<div class="col-sm-6">
<h4 class="section-title">Συστατικά</h4>
<ul class="list-unstyled ingredients-list">
<li>2 φλ. λάδι,</li>
<li>1 φλ. ζάχαρη,</li>
<li>½ φλ. µπράντι,</li>
<li>½ φλ. χυµό πορτοκαλιού,</li>
<li>το ξύσµα</li>
<li>1 πορτοκαλιού,</li>
<li>1 κουταλιά κανέλα, σε σκόνη,</li>
<li>½ κουταλάκι γαρίφαλα σε σκόνη,</li>
<li>1 κιλό, περίπου, αλεύρι (µαλακό, όχι φαρίνα),</li>
<li>2 κουταλάκια µπέικιν πάουντερ ή 2 φακελάκια,</li>
<li>1 κουταλάκι µαγειρική σόδα,</li>
<li>1 πρέζα αλάτι,</li>
<li>1 φλ. χοντροκοµµένη καρυδόψιχα για πασπάλισµα.</li>
<li class="ingredient-title">
<p><strong>Για το σιρόπι:</strong></p>
</li>
<li>2 φλ. νερό,</li>
<li>2 φλ. µέλι,</li>
<li>2 φλ. ζάχαρη,</li>
<li>1 λεµόνι, η φλούδα σε λεπτές λωρίδες (το κίτρινο µέρoς µόνο) +</li>
<li>1 κουταλιά χυµό λεµονιού.</li>
</ul>
</div>
<div class="col-sm-6">
<h4 class="section-title ingredients">Βήματα</h4>
<ul class="list-unstyled ingredients-list steps-list">
<li> Βήμα 1
<div class="step-content">
<p>∆ιαλύετε τη σόδα µέσα στο χυµό πορτοκαλιού και κοσκινίζετε το αλεύρι µε το µπέικιν-πάουντερ, την κανέλα, τα γαρίφαλα σε σκόνη και 1 πρέζα αλάτι.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 2
<div class="step-content">
<p>Χτυπάτε µε το µίξερ τη ζάχαρη µε το λάδι µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 3
<div class="step-content">
<p>Ύστερα προσθέτετε τµηµατικά το χυµό µε τη σόδα, το µπράντι, το ξύσµα και ύστερα το µισό αλεύρι.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 4
<div class="step-content">
<p>Αδειάζετε το µίγµα σε µια λεκάνη το ζυµώνετε µε το χέρι, προσθέτοντας λίγο- λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 5
<div class="step-content">
<p>Το ζυµώνετε µέχρι να γίνει µια ζύµη λεία και µαλακή, όµως δεν χρειάζεται να το ζυµώσετε πολλή ώρα, γιατί τα µελοµακάρονα δεν θα γίνουν αφράτα.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 6
<div class="step-content">
<p>Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 7
<div class="step-content">
<p>Παίρνετε κοµµατάκια ζύµης σε µέγεθος καρυδιού, τα πλάθετε σε οβάλ µελοµακάρονα, φουσκωτά στη µέση και τα βάζετε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να πάρουν το κυµατιστό σχήµα µε τις τρυπίτσες στην επιφάνεια (ή τα τρυπάτε µε πιρούνι) και τα απλώνετε πάνω σε ταψιά του φούρνου, ντυµένα µε αντικολλητική λαδόκολλα.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 8
<div class="step-content">
<p>Τα ψήνετε για 20 – 25 λεπτά περίπου, τα βγάζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα µεταφέρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και να σφίξουν.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 9
<div class="step-content">
<p>Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το σιρόπι.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 10
<div class="step-content">
<p>Ανακατεύετε σε µια κατσαρόλα τη ζάχαρη στο νερό και τις φλούδες µέχρι να λιώσει και ύστερα αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει, σε χαµηλή φωτιά, για 10 λεπτά.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 11
<div class="step-content">
<p>Προσθέτετε το µέλι και το χυµό του λεµονιού, αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά και πετάτε τις φλούδες.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 12
<div class="step-content">
<p>Όταν κρυώσουν τα µελοµακάρονα, τα µελώνετε, βουτώντας τα τµηµατικά στο ζεστό σιρόπι.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 13
<div class="step-content">
<p>Τα αφήνετε 15 λεπτά, τα γυρίζετε από την ανάποδη, τα αφήνετε για άλλα 15 λεπτά και τα βγάζετε.</p>
</div>
</li>
<li> Βήμα 14
<div class="step-content">
<p>Τα πασπαλίζετε µε καρυδόψιχα και τα βάζετε σε πιατέλες.</p>
</div>
</li>
</ul>
<div>Πηγή: xrysessyntages.gr</div>
<ul class="list-unstyled ingredients-list steps-list">
<li>
<div> </div>
</li>
</ul>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα