Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

<p><strong>Συστατικά</strong></p>
<p>500 γρ. ανάμικτα σταφιδάκια (ψιλά, ξανθά, σταφίδες…),<br />½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα,<br />1 μέτριο καρότο ψιλοτριμμένο,<br />200 γρ. ανάμικτα κόντιτα (φλούδα λεμόνι και πορτοκάλι γλασέ μόνο, όχι κερασάκια),<br />1 πορτοκάλι + 1 λεμόνι, το ξύσμα,<br />2/3 φλ. μπράντι + επιπλέον 1/3 φλ. περίπου για το άναμμα,<br />3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι,<br />1 φλ. καστανή ζάχαρη (τρίβετε με τα δάχτυλα όσα κουβαράκια βρείτε),<br />2 φλ. ψίχουλα από τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου άσπρου ψωμιού,<br />1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,<br />1 κοφτό κουταλάκι ανάμικτα μπαχαρικά (mixed spice),<br />1/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,<br />2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα,<br />175 γρ. (ελέγξτε το βάρος του πακέτου) παγωμένο βούτυρο (από το ψυγείο) + επιπλέον για άλειμμα,<br />1 φόρμα για πουτίγκα (ή μπολ, μεταλλικό ή πυρίμαχο), χωρητικότητας 6 φλ. (1 ½ λίτρου).<br />Για τη σος βούτυρο – μπράντι:<br />100 γρ. ξεπαγωμένο βούτυρο,<br />1 φλ. ζάχαρη άχνη,<br />2 κουταλιές μπράντι,<br />ελάχιστο ζεστό νερό</p>
<p><strong><br /></strong></p>
<p><strong>Εκτέλεση:</strong></p>
<p> </p>
<p><strong>Βήμα 1</strong></p>
<p>Ανακατεύετε τα σταφιδάκια, τα αμύγδαλα, το καρότο και τα κόντιτα σε ένα μπολ και προσθέτετε το μπράντι και το λικέρ πορτοκάλι. Τα αφήνετε σκεπασμένα για ένα βράδυ.</p>
<p><strong>Βήμα 2</strong></p>
<p>Την επόμενη μέρα, ανακατεύετε σε μια μεγάλη λεκάνη όλα τα στεγνά υλικά μαζί (καστανή ζάχαρη, ψίχουλα, αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού, ανάμικτα μπαχαρικά και μοσχοκάρυδο) και προσθέτετε μέσα το μίγμα των σταφίδων με το μπράντι.</p>
<p><strong>Βήμα 3</strong></p>
<p>Ύστερα, κρατώντας το βούτυρο είτε με το κάλυμμά του, είτε με ένα κομμάτι λαδόκολλα, το περνάτε από το χοντρό μέρος του τρίφτη και τρίβετε το 1/4 του περίπου.</p>
<p><strong>Βήμα 4</strong></p>
<p>Το ανακατεύετε καλά μέσα στο μίγμα (να πάει παντού) και συνεχίζετε να τρίβετε τμηματικά, σε 3 άλλες δόσεις το υπόλοιπο και να το ανακατεύετε καλά κάθε φορά στο μίγμα, πριν τρίψετε άλλο.</p>
<p><strong>Βήμα 5</strong></p>
<p>Βουτυρώνετε γενναιόδωρα τη φόρμα και ντύνετε τον πάτο της με ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα το μίγμα.</p>
<p><strong>Βήμα 6</strong></p>
<p>Για τέλεια αποτελέσματα (και για ευκολία) βρίσκετε ένα καπάκι κατσαρόλας που να κλείνει στεγανά τη φόρμα. Βάζετε πάνω από την πουτίγκα ένα κομμάτι λαδόκολλας και κλείνετε τη φόρμα με το καπάκι (η λαδόκολλα να εξέχει στα πλευρά για να γίνει πιο στεγανό το κλείσιμο).</p>
<p><strong>Βήμα 7</strong></p>
<p>Ή, βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, σκεπάζετε τη φόρμα (η λαδόκολλα προς τα κάτω), τη δένετε γύρω-γύρω με σπάγκο και ύστερα, κόβετε τον περίγυρο.</p>
<p><strong>Βήμα 8</strong></p>
<p>Παίρνετε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, τα βάζετε σταυρωτά και τυλίγετε όλη τη φόρμα από κάτω μέχρι πάνω για να τη στεγανοποιήσετε περισσότερο. Τοποθετείτε ένα πιάτο ανάποδα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει άνετα τη φόρμα, τη βάζετε απάνω και ρίχνετε μέσα καυτό νερό που να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους της.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 9</strong></p>
<p>Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε την πουτίγκα σε μέτρια φωτιά για 6 ώρες, προσθέτοντας καυτό νερό κάθε φορά που χρειάζεται.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 10</strong></p>
<p>Βγάζετε τη φόρμα από την κατσαρόλα και την αφήνετε να κρυώσει για ένα βράδυ. Αφαιρείτε το περιτύλιγμα, πετάτε την παλιά αντικολλητική λαδόκολλα και την αντικαθιστάτε με καινούρια. Κρατάτε την πουτίγκα σε μέρος δροσερό μέχρι τα Χριστούγεννα.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 11</strong></p>
<p>Για να φτιάξετε τη σος βούτυρο-μπράντι, χτυπάτε με το μίξερ το ξεπαγωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και ενσωματώνετε μέσα λίγο-λίγο το μπράντι.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 12</strong></p>
<p>Την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο. Πριν σερβίρετε την πουτίγκα, την ξαναζεσταίνετε για 1 ώρα με τον ίδιο τρόπο όπως την ψήσατε.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 13</strong></p>
<p>Την ξετυλίγετε και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Ζεσταίνετε το επιπλέον μπράντι σε ένα μπρίκι, το ανάβετε και περιχύνετε την πουτίγκα.<br /><strong></strong></p>
<p><strong>Βήμα 14</strong></p>
<p>Όταν καταλαγιάσουν οι φλόγες, τη σερβίρετε συνοδεύοντάς τη με σος μπράντι (θα λιώσει πάνω στη ζεστή πουτίγκα).</p>
<p> </p>
<p>πηγή: xrysessyntages.com </p>

Σχετικά άρθρα