Στρατός κατά των διαδηλωτών στη Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας σε πέντε μεγάλες πόλεις για να ελέγξουν το κύμα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί σχεδόν το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου πολιτών με αίτημα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας θα σταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Όλες οι πόλεις αυτές θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Fifa.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές χθες Τρίτη στο Σάο Πάολο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η Ρεσίφε είναι η μόνη από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, η οποία δεν έχει ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις.

Πηγή του υπουργείου ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στις τοπικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν για το χρονικό διάστημα παραμονής των μονάδων αυτών.

Χθες, ομάδες μασκοφόρων ακτιβιστών βανδάλισαν καταστήματα και τράπεζες στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 12 πόλεις. Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την λαϊκή οργή με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου, αλλά σύντομα γενικεύτηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Πρόκειται για τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από το 1992 όταν ο λαός είχε βγει στους δρόμους κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα