Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα

<p><strong>Για τη ζύμη:</strong></p>
<p><strong></strong><br />2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη<br />10 κ.σ. βούτυρο, κρύο<br />½ κ.γ. αλάτι<br />1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ<br />5-8 κ.σ. νερό, παγωμένο</p>
<p><br /><strong>Για τη γέμιση:</strong></p>
<p>1 κ.γ. αλάτι<br />2 φλ. νερό<br />1 μεγάλη πατάτα ( 2 φλ.), καθαρισμένη + κομμένη σε κύβους<br />900 γρ. κιμά χοιρινό ή συνδυασμός χοιρινό με μοσχάρι<br />1 μέτριο κρεμμύδι (1 ½ φλ.), κομμένο σε κύβους<br />1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες<br />½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο<br />¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο<br />¼ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών all spice<br />¾ κ.γ. φασκόμηλο τριμμένο<br />½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο<br />1 κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο<br />½ – ¾ κ.γ. αλάτι</p>
<p><strong>Διαδικασία</strong></p>
<p><strong>Για τη γέμιση:</strong></p>
<p>Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αλάτι, το νερό, τις πατάτες και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.</p>
<p>Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε το νερό, που έβρασαν.</p>
<p>Λιώνουμε την μισή ποσότητα από τις πατάτες και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε σε κομμάτια.</p>
<p>Σε ένα μεγάλο τηγάνι ροδίζουμε τον κιμά και στραγγίζουμε όλο το λίπος.</p>
<p>Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα μπαχαρικών, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό που βράσαμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.</p>
<p>Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.</p>
<p>Προσθέτουμε στον κιμά τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.</p>
<p>Προσθέτουμε τα κομμάτια πατάτας και ανακατεύουμε απαλά.</p>
<p>Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.</p>
<p><strong>Για τη ζύμη:</strong></p>
<p>Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.</p>
<p>Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί και η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα.</p>
<p>Προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι η ζύμη να γίνει ενιαία και ελαστική</p>
<p>Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια με το ένα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι για την βάση της πίτας, ενώ το μικρότερο για την επικάλυψη.</p>
<p>Σχηματίζουμε μια μπάλα με το κάθε κομμάτι ζύμης, πατάμε με την παλάμη μας κάθε μπάλα ζύμης να πλατύνει, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.</p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.</p>
<p>Επιλέγουμε ένα ταψί 22 εκ. με 5 εκ βάθος.</p>
<p>Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ένα κύκλο διαμέτρου 33εκ. και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.</p>
<p>Aπλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη στο ταψί.</p>
<p>Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την στρώνουμε ομoιόμορφα.</p>
<p>Ανοίγουμε με τον πλάστη το δεύτερο κομμάτι της ζύμης σε ένα κύκλο 25εκ. και την απλώνουμε επάνω από τη γέμιση.</p>
<p>Τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά και τις πιέζουμε να σφραγίσει περιμετρικά η πίτα.</p>
<p>Κάνουμε με ένα μαχαίρι 4 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να φεύγει ο ατμός.</p>
<p>Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.</p>
<p>Αφαιρούμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.</p>
<p>Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr</p>

Σχετικά άρθρα